På lördag 2 juni inleds Nationalskådarveckan. En årlig fågelskådartradition som i år utökats med nya delar och tävlingar.
Musikhjälpenrallyt och Nationalskådarveckan är bra exempel på vad en enda person kan åstadkomma med en del tid och mycket god vilja. Det är eldsjälen Pär Lydmark som ligger bakom båda evenemangen. År efter år uppmanar han Sveriges fågelskådare att spana efter arter och samla in pengar till välgörande ändamål. Tidigare år har det bland annat samlats in pengar till Musikhjälpen, ortolansparven, Ottenby fågelstation och skräntärnan.
2-10 juni är det återigen dags för Nationalskådarveckan. 9 dagar av fågelskådning och i år även artbingo, cykelrally och ett skådarlotteri. Alla som är med har chansen att vinna fina priser, men veckans garanterade vinnare är landets alla sånglärkor. Alla pengar som samlas in via Nationalskådarveckan går oavkortat till att köpa lärkrutor. En insats som visat sig vara effektiv för att hjälpa sånglärkorna i jordbruksbygder.
LÄS ÄVEN: • Ny svensk rapport: Lärkrutor i jordbruksmarken ger stark positiv effekt
Årets vecka innehåller flera parallella delar. I Nationalcykelrallyt ska bilen lämnas hemma. Hoppa istället upp på cykeln eller ta en promenad och skåda fåglar miljövänligt. Tävla med andra skådare i ditt rapportområde mot andra platser i Sverige och skänk en slant per art du ser till insamlingen. För var 25:e art du ser får du en lott i Nationalskådarlotteriet.
Nytt för i år är en Nationalartbingo. Spela artbingo med tolv olika bingobrickor med 25 fågelarter på varje. Brickorna har stigande svårighetsgrad från de allra vanligaste arterna till rariteter. Hur många brickor hinner du fylla under veckan? För varje bricka du klarat betalar du 25 kronor, och för detta får du 1-2 lotter i Nationalskådarlotteriet. Ladda ner brickorna här.
– På den enklaste artbingobrickan hittar vi många av de vanligaste arterna, som lövsångare, bofink och gräsand, berättar Pär Lydmark. Men eftersom brickorna baseras på hur många fynd som rapporterats av arten i fråga under exakt samma period förra året blir det inte rakt av de vanligaste arterna på den första brickan, eftersom en del vanliga arter inte rapporteras lika frekvent som vissa lite ovanligare. Därför hittar vi till exempel en lite klurigare art som kärrsångare på första brickan medan skata inte återfinns förrän på tredje brickan. Från början hade jag tänkt stanna efter åtta brickor, men nu när jag väl var igång gjorde jag brickor så länge det fanns arter, så på den tolfte och svåraste brickan finns nu bara riktigt svåra arter som biätare och alpseglare. Men här finns också några tomma rutor där man kan fylla i andra rariteter som inte alls sågs förra året den här perioden, så den brickan kanske ändå inte blir helt omöjlig.
Alla som medverkar i Nationalcykelrallyt eller får bingo på en bricka i Nationalartbingon deltar också i Nationalskådarlotteriet. Bland alla deltagare lottas det ut fina priser:
• Litografi med fågelmotiv. Vinnaren väljer ett av följande tre motiv: ”Sommargyllingar från Capri” av Staffan Ullström, ”Strandskata” av Staffan Ullström eller ”Brushanespelet” av Gunnar Brusewitz.
• Presentkort hos Naturbokhandeln på 10 procent av det totala insamlingsbeloppet under Nationalskådarveckan 2018.
• Presentkort hos Naturbokhandeln på 5 procent av det totala insamlingsbeloppet.
Det finns i år med andra ord ännu fler anledningar att delta i fågelskådningsveckan.
Hur ser utvecklingen för antalet deltagare ut för Nationalskådarveckan?
– Den har stått ganska still och aldrig kommit i närheten av hur många vi lyckas engagera i Musikhjälpenrallyt på vintrarna. Kanske inte helt konstigt med tanke på den draghjälp man får från Musikhjälpen, men ändå lite konstigt med tanke på att det är fler lediga dagar och betydligt trevligare skådarväder så här års. Jag misstänker att upplägget vi haft tidigare år där allt kretsat runt Nationalcykelrallyt har gjort att många inte känt sig så lockade att vara med, trots att man faktiskt aldrig har behövt cykla – bara låta bli att använda bilen. Jag har i flera år funderat på hur man skulle kunna utveckla det här med något annat kul moment men inte kommit någon vart. När jag sen kom på det här med artbingo, mycket tack vare Natursidan och Biologiska mångfaldens dag, kändes det som ett perfekt komplement.
Vad får du höra för kommentarer om Nationalskådarveckan?
– Inte så många faktiskt. Visst får jag uppmuntrande kommentarer då och då om att det är fantastiskt, men det blir alltid mest fokus på Musikhjälpenrallyt och jag brukar alltid tvivla någon gång per år om det är värt att fortsätta kämpa vidare med Nationaskådarveckan trots motlutet. Men nu är jag kraftigt nytänd tack vare artbingotillskottet!
Vad är det som får dig att lägga ner all den här tiden på Skådarhjälpen med Musikhjälpenrallyt om vintern och Nationalskådarveckan på sommaren varje år?
– Ja du, det kan man fråga sig. Egentligen ligger Nationalskådarveckan helt värdelöst till för mig eftersom jag jobbar som gymnasielärare och just nu är mitt uppe i årets värsta arbetsbelastningsperiod. Jag har med andra ord verkligen inte tid med det här just nu. Men det kanske är därför jag behöver det just nu också i och för sig? För att tvinga mig bort från jobbet. Sen är det ju roligt att kunna engagera folk och bidra till en bättre planet, oavsett om det handlar om människor på vintern eller fåglar på sommaren. Slutligen drivs jag också ganska mycket att själva hantverket. Jag har lagt mycket tid på att pilla med avancerade, automatiska kalkylbladslösningar och skapande av grafiskt material som illustrationer till Facebook- och hemsidesposter. Och jag är smått besatt av både kalkylbladsformler och grafisk formgivning, så det är faktiskt en inte obetydlig del av drivkraften. Jag är till exempel väldigt nöjd över hur Skådarhjälpenloggan som jag gjorde för några år sedan blev, så bara det gör ju det nästan omöjligt att sluta. Då skulle jag ju inte kunna använda den mer.
LÄS MER: • Skadarhjalpen.se