Nationalparker öppnas för företag “utan kontroll”
Nationalparker är det områdesskydd som har högst status i den svenska miljölagstiftningen, men 2011 gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att göra det enklare för kommersiella företag att verka i våra nationalparker. Den 15 juni ska översynen vara klar, men enligt ETC innehåller den förslag om att ta bort kravet på tillstånd för kommersiella bolag.
Ekoturismföreningen är kritisk mot förslaget som de menar gör att det blir svårt att agera mot företag som inte sköter sig.
Även Björn Galant, expert på allemansrätt på LRF, är kritisk:
– Det här handlar om mark som är det finaste vi har i Sverige. Vi reagerar på att man helt frånsäger sig möjligheten till kontroll och påverkan på det som ska hända i parkerna.
På Naturvårdsverket menar man dock att förändringen behövs och att det kommer fortsätta finnas regler som begränsar hur parkerna får användas både ideellt eller kommersiellt.
– Vår bedömning är att nationalparkerna inte kommer att skadas genom detta ytterligare. Bland annat de övriga föreskrifterna garanterar att värdena blir kvar. Det man också ska komma ihåg är att det är i få parker som det förekommer kommersiell verksamhet av någon omfattning. I många förekommer knappt någon naturturism alls. Och där naturturism trots allt förekommer bedömer vi ändå att det är ganska sällsynt i dag, så risken för skada borde vara ganska liten, säger Stefan Henriksson, handläggare på Naturvårdsverket.
Förslaget som är ute på remiss under vintern och våren gäller för 16 av Sveriges 29 nationalparker: Ängsö, Garphyttan, Dalby Söderskog, Sonfjället, Stenshuvud, Töfsningdalen, Norra Kvill, Blå Jungfrun, Gotska Sandön, Abisko, Haparanda Skärgård, Pieljekaise och Vadvetjåkka.
Källa: ETC