Gå till innehållet

Mysterium löst om flyttande blomflugor

Varför är könsfördelningen mellan flyttblomflugor jämn i Danmark, men nästan helt dominerad av honor i Spanien?

Blomflugor blandas fortfarande alldeles för ofta ihop med de små sorgmyggor och fruktflugor som kan dyka upp i ditt kök. Blomflugor är betydligt större, påminner lite om bin eller getingar, men saknar gadd. Som larver är många arter blomflugor viktiga i den biologiska bekämpningen av exempelvis bladlöss och som fullvuxna är blomflugor viktiga pollinatörer. Men de lever också fascinerande liv.

Könsfördelningen skiljer sig markant mellan Danmark och Spanien

Många arter blomflugor flyttar, precis som fåglar, söderut på hösten. Under våren återvänder de och nu har forskare undersökt varför det verkar gå så olika för flyttande honor och hanar.

Forskarna vid Exeter university i Storbritannien jämförde förekomsten av arten med det tydliga namnet flyttblomfluga i Danmark med hur det ser ut i Spanien. Flyttblomflugan kan under sommaren hittas hela vägen upp till norra Sverige, men flyttar under hösten ner mot Spanien. Det märkliga är dock att här i Norden är könsfördelningen ungefär 50/50. I Spanien däremot är 90 procent av alla flyttblomflugor honor. Hanar verkar ha mycket svårare att klara flytten söderut.

– Vi genomförde en rad olika tester och fann att honorna var bättre anpassade för långdistansflygning. Orsakerna till detta är oklara, men det är möjligt att hanarna prioriterar strider och parning, vilket gör att det inte finns mycket energi kvar för migration, säger Toby Doyle, från Centre for Ecology and Conservation på Exeters Penryn Campus i Cornwall.

Honor förändrar sig för att klara flytten – hannar satsar på att para sig

Flyttblomflugan är inte den enda arten som migrerar. Det gör sammanlagt 212 blomflugearter i hela världen och man har bland annat sett blomflugor korsa Himalaya på hög höjd och även i Nordamerika pågår en tät migration. Det är dock de europeiska arterna som kartlagts mest noga. Många av dem flyttar tusentals kilometer och anpassar sina kroppar för att klara den stora prövningen.

Honor förändras till att inte längre kunna reproducera sig och istället förstärka förmågan att flyga, lagra fett och öka sin livslängd. Forskarna upptäckte att flyttblomflugornas honor kunde flyga nästan nio gånger längre än hannarna. De utvecklar också effektivare vingar och tål kyla bättre, vilket är viktigt vid flygning på hög höjd.

– Det som förvånade oss mest var den mångfald av egenskaper hos honorna som gör att de kan överträffa hanarna. Alla dessa egenskaper verkar bidra till att de migrerande honorna lyckas, och detta påverkar populationens sammansättning över stora geografiska områden och under hela migrations- och övervintringsperioden, säger Karl Wotton.

Honorna kan para sig och lagra spermier före migrationen och använder sedan dessa spermier för att etablera nya populationer på våren. För hanarna är det viktigare att bevaka revir under hösten och få chansen att befrukta honor än att klara av den långa flytten söderut.

Mer att läsa