Kina har beslutat att ge myrkottar högsta skyddsstatus och utlovar även en rad åtgärder för de hotade och hårt illegalt jagade djuren.
Enbart under 2019 såldes det cirka 195 000 myrkottar illegalt och de senaste tio åren kan uppemot en miljon myrkottar tagits av tjuvjägare, enligt WWF. Den omfattande jakten har drabbat de olika arterna myrkottar hårt. I Asien har bestånden krympt med 80 procent på bara tio år, trots att arten är globalt skyddad.
Det nya, maximala skyddet som Kina beslutade om nyligen, innebär att myrkottar nu har samma skyddsstatus som pandan. Dessutom har Kina utlovat ökade satsningar på bevarandeåtgärder, skydd, övervakning och kontroll.
– Vi hoppas nu att Kinas uppklassning av myrkotten blir en viktig milstolpe för att minska handeln och efterfrågan på hotade arter. Värdet av levande myrkottar för ekosystemet är mycket högre än vad deras fjäll och kött säljs för, säger WWFs artexpert Mats Forslund.
Det finns fyra arter myrkottar i Asien och fyra i Afrika. Samtliga är hotade. Det beror framför allt på att myrkottens fjäll, som är ett skydd mot fiender, är eftertraktade produkter på framför allt den asiatiska marknaden.
Läs även:
• Försäljningen av myrkottar har minskat kraftigt i Gabon
• Kina stoppar bidrag till mediciner som innehåller myrkottar
Källa: WWF