Gå till innehållet

Mussel­odlingar kan ha positiv påverkan på havsbotten

På många håll i världen odlas musslor storskaligt i haven. Nu visar en ny studie att de kan medverka till att återskapa havsbotten.

Musselodlingar placeras hängandes från bojar på havsytan (se illustration nedan) och en del av musslorna kommer falla ner på havsbotten nedanför. Vid Storbritanniens första storskaliga musselodling utanför Englands sydkust har forskare i tio års tid undersökt miljöpåverkan från odlingen. De har under den här tiden kunnat se att havsbottnen under odlingens linor börjat genomgå en omvandling i takt med att musslor från linorna deponeras på havsbottnen nedanför.

Musselfarmar och dess effekter på havsbotten.

Musselfarmar och dess effekter på havsbotten.

För första gången på upp till 150 år finns det därför nu skaldjursrev på havsbotten på den här platsen istället för leriga sediment med väldigt lite liv. Reven visade sig kunna gynna flera fisk- och kräftdjursarter och ekosystemet i stort. Europeisk hummer nämns särskilt som en art som verkade uppskatta området runt musselodlingarna.

Över 150 år karta över havsbotten

Nyligen upptäcktes att det snarare är en restaurering än att skapa en ny livsmiljö för platsen. På en karta från 1871 uppges området vara rika på skaldjur. Sedan dess har reven förstörts av bottentrålning, men nu kan de alltså långsamt komma att återskapas igen.

Dr Emma Sheehan, docent i marint bevarande och huvudförfattare till studien:

– När vi först började övervaka musselodlingen 2013 hoppades vi hitta bevis för dess potential att återställa havsbottnens hälsa. Det är något som vi konsekvent har visat, med nya arter av marin flora och fauna som regelbundet ses längs repen (i odlingen) och på havsbotten. Men att få reda på att sådana livsmiljöer fanns i regionen för 150 år sedan är verkligen spännande. Det visar att anläggningen inte bara har en positiv inverkan på havets hälsa i dag, utan också återställer havsbottnen till något som liknar dess tidigare tillstånd.

Källor: University of Plymouth och Science of the Total Environment

Mer att läsa