Mossornas dag firas med mossvandringar på flera håll i landet
Söndag 14 oktober har du goda möjligheter att lära dig mer om mossor. Då är det nämligen Mossornas dag med flera aktiviteter runt om i landet.
En fuktig höstdag är som gjord för att vandra i en skog. Då visar sig också mossorna från sin bästa sida. Med en lupp och lite guidning av experter lär du dig snabbt våra vanligaste arter. En bra möjlighet till det ges söndagen den 14 oktober då Mossornas dag firas på flera håll i landet.
LÄS ÄVEN: • Vår guide till vanliga mossor i Sverige
En av arrangörerna är Louise Hansare, aktiv i Mossornas vänner. När Natursidan intervjuade henne inför dagen ifjol berättade hon bland annat följande om vad som är tjusningen med mossor:
– Ta en titt på det där gröna nästa gång du är ute. Gå lite närmare och du kommer att upptäcka vilken variation mossor visar upp. Mossa kommer i många former och färger, det finns stora, små, buskiga, platta och de kommer i alla nyanser av grönt men också gult, brunt och rött. Du kommer också upptäcka att de växer på alla möjliga och omöjliga ställen. Helst ska det vara fuktigt så vid exempelvis vattenfall hittar man många fina arter. Men det finns också arter som växer på kala klippor.
LÄS ÄVEN: • Recension av omfattande bok om mossor
Har du några förslag på hur man ska börja ta sina första steg in i mossornas värld?
– Följ med någon som kan lite om mossor. Ta med en lupp. De kostar inte så mycket och upplevelsen blir så mycket roligare. Har man en lupp kan man gå ut och titta själv. Då kan det också vara bra att ta med en mossflora. Man kan också gå med i föreningen Mossornas vänner som ordnar två exkursioner per år. På vissa orter finns fler aktiviteter med fler exkursioner, kurser och artbestämningskvällar. Sådana ordnas även av universitetet och botaniska sällskap, berättar Louise Hansare.
LÄS ÄVEN: • Mossvägg ska förbättra stadsluft och dämpa oljud
I år arrangeras det mossvandringar i:
Nya naturreservatet Hammarskog, sydväst om Uppsala. Mossexperterna Tomas Hallingbäck och Karin Wiklund från Mossornas vänner kommer att finnas på plats.
Mer info: Mossornas vänner
Precis som i fjol firas dagen även i Tyresta nationalpark söder om Stockholm. Det blir mossutställning, nybörjarturer och moss-safari för dem som vill se något utöver de ”vanliga” arterna.
Mer info: Tyresta.se
På Söderåsen i Skåne arrangeras Mossornas dag av Lunds botaniska förening.
Mer info: Söderåsens nationalpark
I Skåne kan man även följa med Naturskyddsföreningen på en mossexkursion i Bockeboda utanför Kristianstad.
Mer info: Naturskyddsföreningen i Kristianstad
• Läs mer om Mossornas dag hos Mossornas vänner