Mossornas dag – en utmärkt chans att bli mossfrälst
Söndag 15 oktober 2017 är det Mossornas dag. Då arrangeras det guidade turer med kunniga ledare på många håll i landet. En av de som är engagerad i dagen är Louise Hansare från föreningen Mossornas vänner.
Vem gillar inte mossor? De mjuka, grönaktiga mattorna som gör våra skogar så mycket vackrare. Men hur mycket kan du om mossor? Visste du till exempel att det finns över 1000 olika arter enbart i Sverige? Eller att det finns mossor i Sverige som kan bli en halv meter hög?
Söndag den 15 oktober, på Mossornas dag, är det en utmärkt chans att lära sig mer. Då arrangeras det aktiviteter och utflykter på flera håll i landet.
LÄS ÄVEN: • Värdefull mossflora på konstruerad ö i Öresund
En av de som är engagerad i dagen är Louise Hansare. Hon är aktiv i föreningen Mossornas vänner och ansvarar för föreningens hemsida tillsammans med en annan medlem. Mossintresse är relativt nytt, men på kort tid har Louise Hansare blivit frälst, som hon själv uttrycker det.
– Jag fick en guidad tur i Tyresta nationalpark för några år sen och blev helt frälst. Det var vinter och allt var kallt och kalt men inne i skogen var det helt grönt av all mossa! Jag hade aldrig tänkt på mossa tidigare så när jag förstod att det fanns över 1000 arter i Sverige blev jag fascinerad, berättar hon.
Det var mycket annat kring mossor som också lockade henne.
– De är väldigt små och har funnits på jorden väldigt länge. Det betyder att många arter hunnit specialisera sig och kräver mycket speciella miljöer för att trivas. Sen är de så vackra att se på med lupp också. Man måste nästan titta själv för att förstå.
Vad skulle du säga till en naturintresserad person som ännu inte insett tjusningen med mossor?
– Ta en titt på det där gröna nästa gång du är ute. Gå lite närmare och du kommer att upptäcka vilken variation mossor visar upp. Mossa kommer i många former och färger, det finns stora, små, buskiga, platta och de kommer i alla nyanser av grönt men också gult, brunt och rött. Du kommer också upptäcka att de växer på alla möjliga och omöjliga ställen. Helst ska det vara fuktigt så vid exempelvis vattenfall hittar man många fina arter. Men det finns också arter som växer på kala klippor.
LÄS ÄVEN: • Recension av omfattande bok om mossor
Har du några förslag på hur man ska börja ta sina första steg in i mossornas värld?
– Följ med någon som kan lite om mossor. Ta med en lupp. De kostar inte så mycket och upplevelsen blir så mycket roligare. Har man en lupp kan man gå ut och titta själv. Då kan det också vara bra att ta med en mossflora. Man kan också gå med i föreningen Mossornas vänner som ordnar två exkursioner per år. På vissa orter finns fler aktiviteter med fler exkursioner, kurser och artbestämningskvällar. Sådana ordnas även av universitetet och botaniska sällskap.
Om man bestämmer sig för att följa med på sin första mossutflykt i helgen – vad behöver man ha med sig?
– Nyfikenhet! Och om man har så tar man med en lupp och en mossflora.
Så packa ner det och delta i Mossornas dag på något av följande ställen:
• Skåne, Ubbalt
• Skåne, Söderåsens nationalpark
• Södermanland, Tyresta nationalpark
• Östergötland, Tåkern
Hos föreningen Mossornasvanner.se finns mer information om aktiviteter i Sverige relaterade till mossor.