Islands fiske- och jordbruksminister Svandís Svavarsdóttir har meddelat att “det inte finns någon stor anledning att tro att valjakt kommer vara tillåtet efter 2023”.
Det skriver hon i en krönika i den isländska tidningen Morgunblaðið. Anledningen är att fisket har liten ekonomisk betydelse och att jakten varit i stort sett obefintlig de senaste tre åren, trots att det varit tillåtet. Enbart en vikval har dödats, trots att det varit tillåtet att jaga över 200 vikvalar och över 200 sillvalar årligen. Efterfrågan på valkött är dock väldigt låg i dagsläget, framför allt från Japan där huvudmarknaden finns.
Som argument till att stoppa fisket tar hon upp att det är kontroversiellt och väcker mycket kritik. Det har bland annat lett till att den amerikanska stora detaljhandelskedjan Whole Foods slutat marknadsföra isländska produkter. I år ska det göras en utvärdering av valjaktens eventuella makroekonomiska och sociala konsekvenser.
Ytterligare en faktor är att turister förr brukade äta en hel del valkött i Island, men så är inte längre fallet. Andelen turister som provar valkött när de är på Island har minskat från 40 procent 2009 till 11 procent 2018. Även i Japan har intresset för valkött minskat medan valskådning snabbt blivit allt mer populärt, både i Japan och Island.
– Det är såklart en oerhört välkommen nyhet och på tiden att fiskeriministern inte ser någon framtid för valjakten. Isländska valjägare har dödat hundratals valar de senaste åren, trots att den inhemska efterfrågan är nära noll och trots sjunkande intresse från turister och den japanska marknaden. Att döda sillvalar, en utrotningshotad art och den näst största varelsen på vår planet, är inget annat än ekocid, särskilt med tanke på den viktiga roll dessa milda jättar spelar i kampen mot klimatförändringarna, säger Vanessa Williams-Grey vid Whale and Dolphin Conservation.
Läs även:
Källa: Morgonbladid, BBC och Whale and Dolphin Conservation