Nu blir det enklare att rapportera direkt till Artportalen från din mobil. Idag lanserades Artportalens checklista, som också förser forskare med intressant data om arters utbredning.
Checklistan är en webbsida som är byggd för att användas live med en smartphone. Du väljer en artgrupp och kan låta mobilen hämta din plats eller välja en närliggande, befintlig lokal. Därefter använder systemet en smart funktion för att hjälpa användaren på traven. En artlista genereras automatiskt, baserad på på vilka fynd som rapporterats under aktuell vecka de senaste tio åren inom en radie på 30 km. Om du hittar arter som inte är med i listan kan du komplettera den. Systemet kan användas för alla artgrupper, men fungerar bäst för arter som är möjliga att artbestämma i fält och där artlistan blir rimligt lång, till exempel fåglar, dagfjärilar och trollsländor.
LÄS ÄVEN: • Hjälp svensk naturvård – lär dig rapportera på Artportalen
Att välja arter och antal är nu betydligt smidigare än att använda Artportalen på mobilen tidigare och förhoppningen är att det nu ska komma in fler rapporter som kan användas även i forskning.
Det nya systemet tar också hänsyn till arter du inte ser. Innan du slutför rapporteringen får du nämligen upp en fråga om din lista är komplett eller om du struntat i att rapportera exempelvis väldigt vanliga arter.
LÄS ÄVEN: • Så används Artportalen och så kommer den utvecklas
– Det här kommer att ge oss ökad kunskap om arters utbredning, var de finns men också var de inte finns. Vi kommer att kunna följa nya arter som kommer in i Sverige och vi kan få tidigare indikationer på vilka arter som är på väg att minska eller kanske försvinna. Arter som plötsligt inte längre syns där de brukar finnas är en viktig signal till naturvården. Vi får också mer information om när de stora flytt-tågen går för olika fågelarter. Det finns väldigt omfattande data över när vårfåglarna anländer på våren, men inte lika mycket data om hur länge de ses på hösten. Att rapportera hela checklistor gör med andra ord generell nytta för fågelskyddet, säger Tomas Pärt som är forskare vid Institutionen för ekologi vid SLU, i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: • Ny webbplats för dig som vill ha koll på Sveriges fåglar
Samtidigt med lanseringen släpptes också flera korta manualer för att underlätta rapporteringen:
• Kom igång med Artportalens checklista
• Rapportera med checklista
• Fortsätt rapportera och avsluta
• Smarta genvägar för snabb och effektiv rapportering
Källor: SLU och Dagens natur