Minidokumentär om sandödlor på egna tomten
När filmaren Rickard Pihl (f d Johansson) upptäckte sandödlor på sin tomt föddes idén om att göra en naturdokumentär om dem. Nu är filmen klar och kan ses längre ned i artikeln.
Sandödlan är rödlistad som “sårbar” och den har minskat i antal med ungefär 30 procent de senaste 20 åren. Anledningen är att öppna marker växer igen eller planteras med skog. Idag återfinns arten fläckvis på olika håll i landet och en del naturvårdsinsatser har börjat ge resultat.
Läs även: • Sveriges största ödla vill ha värme och störd natur
En som dock haft turen att hitta sandödlor på den egna tomten är filmaren Rickard Pihl. Våren 2018 upptäckte han av en slump en stor sandödlehona som låg och sola på en stenmur på tomten. Efter någon minut dök även en nyvaken hane upp.
– Då blev jag helt fascinerad och lyrisk över att ha två på tomten och idén kläcktes till den här filmen, berättade Rickard Pihl i en intervju med Natursidan 2018.
Sedan dess har han bara hittat fler och fler sandödlor och nu tror han att det är närmare 20 ödlor som trivs i hans närmiljö – sandrik mark och gles tallskog med mycket stenmurar.
Fascinerad av reptiler sedan barn, intresserad av film i många år och med Sveriges mest sällsynta ödla på tomten blev det naturligt för honom att börja skildra sandödlornas liv. Målet är att visa upp en ert som inte så många sett i verkligheten.
Det har krävts tålamod och ett lugnt agerande bakom linsen för att inte skrämma iväg dem, men samtidigt har åren med sandödlorna fått honom att inse att de inte är så skygga egentligen.
– Jag har lärt mig att sandödlorna är relativt orädda och kan till och med börja para sig framför en och de kommer till och med in i huset om de känner för det, berättar Rickard Pihl.
Hur ska man då göra för att locka ödlor till den egna tomten? För att locka sandödlor behövs det över huvud taget finnas rätt miljöer i närheten och det innebär blottad sand, gärna med tallskog och att du bor i södra Sverige. Men Rickard Johansson berättar att andra saker att tänka på är att katter och ödlor inte går så bra ihop (katter tar många ödlor). Det är även lämpligt att hålla delar av tomten lite vild, gärna i närheten av stenmurar och stenhögar. Lämna till exempel rishögar och död ved i närheten. Försök även att hålla den delen lugn och fri från rörelser och spring.
Filmen om sandödlan har gett blodad tand och Rickard Pihl planerar nu nästa projekt.
– Jag ska försöka mig på film om alla Sveriges reptiler och på tur står kopparödlan, som ofta benämns felaktigt som kopparorm.
Läs även:
• Sveriges största ödla vill ha värme och störd natur
• Nya naturvårdsinsatser för att rädda sandödlan