Gå till innehållet

Miljöpolitik­såret 2024: Hårda slag mot naturen

Det går inte att hävda att 2024 var ett bra år för miljön på det politiska planet. Väldigt många beslut från regering och riksdag försämrar situationen för miljön i en situation där vi skulle behöva förbättra situationen snabbt.

Här är ett urval av Natursidans artiklar om miljöpolitik under det senaste året.

Miljöbudget slår hårt mot landets naturområden

Den 25 januari beslutades fördelningen av bidrag till länsstyrelserna. Det blir en lägre skötselbudget än på många år inom vissa områden och det kommer bland annat slå mot hotade arter och många naturområden.
Läs artikeln.

De svenska fjällen.

De svenska fjällen.

Så har regeringens miljöbudget drabbat friluftslivet

Länsstyrelsernas anslag för skötsel av nationalparker och naturreservat har minskat snabbt sedan M, KD och L-regeringen i samarbete med SD tillträtt. 66 procent av finansieringen har försvunnit och det har fått stora konsekvenser.
Läs artikeln.

Allvarliga slutsatser om regeringens “riskabla” klimatpolitik

Svenska regeringen har fått mycket kritik för att deras politik ökar utsläppen i en tid när de måste minska kraftigt för att vi ska följa internationella åtaganden. Nu har även Klimatpolitiska rådet släppt en rapport med skarp kritik.
Läs artikeln.

Kalhygge

Kalhygge i Sverige 2023.

Regeringen är med och stoppar EU:s naturrestaurerings­lag

Sveriges agerande i EU fördöms av internationella miljöorganisationer.
Läs artikeln.

Vårbudgeten: Fortfarande ingen satsning på miljö och natur

Miljön får bara en bråkdel av pengarna som satsas på flyg och motorvägar.
Läs artikeln.

Miljöbudgeten: 1000 färre jobb inom naturvård

Naturvårdsverket har redovisat sitt arbete med naturvård och biologisk mångfald till regeringen. I redovisningen framgår bland annat att de kraftiga nedskärningarna i miljöbudgeten fått stora konsekvenser för naturvården och för antalet arbetstillfällen.
Läs artikeln.

Vattenkraftverk i Sverige.

Vattenkraftverk i Sverige.

Hård kritik mot paus för miljö­vänligare vattenkraft

Regeringen har nu för fjärde gången skjutit upp miljöanpassningen av vattenkraften. Den här gången med 13 månader, sammanlagt nu med 29 månader. Beslutet får kritik från naturorganisationer och oppositionen.
Läs artikeln.

Regeringen vill försvaga artskyddet

Fridlysta arter ska inte “avsevärt försvåra för jord- och skogsbruk” heter det i ett pressmeddelande från Klimat- och näringslivsdepartementet.
Läs artikeln.

Kraftig ytterligare sänkning av miljö­budgeten – effekterna syns tydligt

Sedan nuvarande regeringen tillträdde har miljöbudgeten minskat kraftigt. Budgeten inför 2025 innebär ytterligare en rejäl försämring för naturvård, skydd av natur och klimatinsatser.
Läs artikeln.

Sveriges utsläpp ökar kraftigt – kopplas till fossila bränslen

Tidösamarbetet har inneburit mångmiljardbelopp till subventioner av fossila bränslen. Nu verkar det gett resultat i form av kraftigt ökade utsläpp.
Läs artikeln.

Sverige tappar snabbt i internationell klimat­ranking

De senaste åren har Sverige gått från bäst i världen till att tappa allt fler positioner på topplistan över länder som gör mest för klimatet. Vårt ohållbara skogsbruk pekas ut som en av anledningarna.
Läs artikeln.

Avverkade träd.

Avverkade träd intill kalhygge.

Ny skogs­utredning vill förenkla avverkning och försvåra kontroll

Det delbetänkande från skogsutredning som idag lämnades till landsbygdsministern innehåller en rad förslag som kommer göra det svårare att stoppa avverkningar av skyddsvärda skogar.
Läs artikeln.

Mer att läsa