Miljöorganisationer runt Östersjön kräver totalt stopp för ålfiske
Idag skickade Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och nätverket Coalition Clean Baltic ett öppet brev till svenska regeringen där den uppmanas driva på för ett totalt ålfiskestopp i EU.
Internationella Havsforskningsrådets (ICES) rekommenderar i sin senaste rapport att fiske och vattenkraft som hotar ålens överlevnad och reproduktion ska hållas så nära noll som möjligt. Detta eftersom ålen är akut hotad. Det återstår bara några få procent av beståndet från 1970, men trots det är fisket omfattande och Sverige har det femte största i EU.
Miljöorganisationerna vill att allt yrkes- och fritidsfiske på ål förbjuds tills arten har återhämtat sig. I Sverige finns det ett fiskestopp i några månader per år och Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och nätverket Coalition Clean Baltic är starkt kritiska till att Havs- och vattenmyndigheten förlade ålfiskestopp när det fiskas som minst ål.
LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot nya ålfiskeregler – ”får minimal effekt”
– Vi är otroligt besvikna på att Havs- och vattenmyndigheten valt att införa ålfiskestoppet då det fiskas som minst. Nu förutsätter vi att regeringen förtydligar deras uppdrag så att det blir tydligt att ålfisket ska minska så mycket som möjligt framöver för att möjliggöra för ålens återhämtning, säger Karin Glaumann, fiskeexpert på WWF.
LÄS ÄVEN: • Allt färre butiker och restauranger säljer utrotningshotad ål
Förutom att ålen är tillåten att fiska med vissa licenser ökar också det illegala ålfisket i Sverige. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har bara i år upptäckt och beslagtagit 204 redskap jämfört med totalt 163 i fjol.
I december 2018 träffas EUs fiskeministrar för att förhandla om nästa års fiske. 2017 beslöts om ett minskat fiske, men inte i närheten av den minskning som forskarna föreslagit.
Källor: WWF