Det kommer enligt SVT Västerbotten ta minst fyra till fem år innan det kan startas någon ny gruva i Sverige. Anledningen är bland annat att Högsta förvaltningsdomstolen fastslagit att helhetseffekter på miljön måste klargöras innan beslut kan fattas.
Regeringen har skickat tillbaka flera tillstånd för nya gruvor till Bergsstaten och myndigheten har nu långt fler fall än de brukar ha att gå igenom. De måste dessutom börja om från början med flera ärenden vilket gör att många av beskeden från myndigheten kommer dröja flera år.
LÄS ÄVEN: • Sveriges turistföreningar kritiserar svensk minerallag.
Anledningen är de nya förutsättningar som fastslogs i en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i vintras om att helhetseffekterna på miljön och konkurrerande verksamheter först måste vara klarlagt innan det tas beslut om en ny gruva. I miljöaspekten ingår nu även avfallshantering och transporter och inte enbart själva gruvdriften.
Det tog exempelvis ett år och nio månader att hantera ärendet om järnmalmsgruvan i Kallak (läs mer här) hos Bergsstaten. Man räknar dessutom med att alla kontroversiella beslut överklagas till regeringen vilket ytterligare förlänger tiden. Det gäller i stort sett alla nya projekt, så som Kallak, Rakkurijärvi och Viscaria utanför Kiruna, Laver i närheten av Älvsbyn, Fäbotjärn vid Vindelgransele, Norra Kärr vid Gränna och Vindfall utanför Sandviken.
Dessutom krävs även ett miljötillstånd efter Bergsstatens beslut och detta kan i sin tur ta upp till två år.
Källa: SVT Västerbotten