Gå till innehållet

Mikroskog för biologisk mångfald i Malmö

Allt fler svenska städer verkar satsa på att skapa mikroskogar. Det görs både för boende i området och för att gynna närnaturen.

I fjol fick Kalmar sin första mikroskog och nu är även Malmö på gång med ett litet skogsområde i Augustenborg. Det görs med en beprövad metod som tagits fram av den japanska botanikern Akira Miyawaki och som på engelska kallas “pocket forests” (fick-skogar). Man planterar inhemska trädarter, som funnits länge i landet och gärna får finnas i närheten. Träden odlas tätt tillsammans med buskar och andra växter för att etablera ett skogsområde i flera skikt/olika höjd, från markskikt upp till trädkronor.

Med den här metoden etableras snabbt ett inhemskt, platseffektivt litet ekosystem som gynnar den biologiska mångfalden, men också ger flera ekosystemtjänster. Mikroskogar är effektiva när det gäller att skapa svalkande mikroklimat, förebygga översvämningar och att absorbera koldioxid.

Involverar boende i området

I Malmö kommer man även att involvera skolklasser och boende i området i planteringen av skogen, vilket man menar skapar “en starkare relation till naturen och ökar förståelsen för biologisk mångfald”.

– Målet är att skapa en plats där naturen och människorna kan samverka, och att börja öka respekten för naturen. Här kan barn leka, vuxna koppla av och alla njuta av naturens skönhet och lugn, säger Elin Fänge, landskapsarkitekt och projektledare på MKB, som är en av projektets samarbetspartners.

Viktigt för städer med brist på natur

Det kommer troligen ta 20-30 år innan skogen är fullt utvecklad, men redan om tre år räknar man med att den är självreglerande på den ungefär 200 kvadratmeter stora ytan.

– Mikroskogar är en viktig del i staden som saknar natur idag. Genom att skapa detta viktiga habitat, skapar vi boplatser men också förbindelser för lavar, växter, svampar, insekter, fåglar och andra djur, säger Gustaf Ringsberg, miljövetare och biolog samt projektledare på Naturskyddsföreningen Malmö, som har en grupp som jobbar med att det ska skapas fler mikroskogar i staden.

Förutom Naturskyddsföreningen Malmö och MKB Fastighet är även forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Lunds universitet och Högskolan Kristianstad involverade för att studera mikroskogens effekter på biologisk mångfald och sociala faktorer.

Film om mikroskogar:

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källor: MKB Fastigheter och Malmö Naturskyddsförening

Mer att läsa