Gå till innehållet

Mikroplast drabbar plankton och ökar alg­blomning

Vår allt mer plastfyllda värld har visat sig rubba balansen bland havens minsta varelser.

Vår värld blir allt mer fylld av plast. Situationen är värre än man trott och studier har visat att viktiga havsområden redan innehåller så mycket skräp att det kan medföra “stora ekologiska risker”. Situationen blir dessutom värre för varje dag som går. Varje år ökar mängden plast i världens hav med mellan fem och 13 miljoner ton. Till år 2040 beräknas hela 710 miljoner ton plast ha hamnat i haven.

Mellan åren 1950 och 2021 har mängden plast som produceras i världen ökat från 2 miljoner ton till 390 miljoner ton årligen. Under tiden har världens ledare misslyckats med att ta tag i frågan.

Fiskars föda kollapsar

Nu har forskare vid Lunds universitet även upptäckt att små plastpartiklar påverkar vattenlevande organismer i sjöar och vattendrag. De testade med halter av plast som liknar de som redan finns i våra vattendrag och upptäckte då att vissa djurplankton är särskilt känsliga. Det gäller exempelvis så kallade daphnier som är en viktig föda för fisk. Även kiselalger drabbas hårt.

Andra alger, exempelvis blågrönalger (cyanobakterier), som bidrar algblomning, var däremot opåverkade. Våra fortsatta utsläpp av plaster bidrar med andra ord till ökad algblomning, som i sin tur slår hårt mot andra marina djur och orsakar bottendöd.

– Vi vet ännu inte varför somliga kollapsar medan andra fortsätter sina liv som vanligt. Det troliga är dock att om koncentrationerna av nanoplast ökar så kommer även de som klarar lite partiklar också att stryka på foten, säger biologiforskaren Lars-Anders Hansson.

Källor: Lunds universitet och Communications Earth and Environment

Mer att läsa