Mängder av döda alkor hittade även i Sverige
Återigen har mängder av döda alkor och andra havsfåglar hittats den senaste tiden. Nu har de även nått Sveriges västkust.
Det upptäcktes först i slutet av sommaren på Storbritanniens östkust. Hundratals tordmular och sillgrisslor spolades upp döda längs stränderna och fler än så hittades utmärglade. Sedan dess har antalet växt och de döda fåglarna har hittats på många fler platser. Enbart i Skottland rör det sig nu om tusentals fåglar och de har även hittats i Norge, Danmark, Nederländerna och i Sverige.
Här har de sökt sig nära kusten och har setts leta efter mat i hamnar. Det har också hittats uppåt 30 döda sillgrisslor i Laholmsbukten och även några vid Kullaberg i Skåne.
– De är i desperat jakt på mat, berättar Jan Uddén på Bohusläns museum till Naturmorgon. De flesta forskningsresultat pekar på att det beror på ett varmare klimat i havet. När det blir för varmt i vattnet så förändras födan så att sillgrisslorna inte får i sig tillräckligt med mat för att föda upp ungar och genomföra ruggningen. Då hamnar de efter i utvecklingen.
Experter i Skottland, som The Courir pratat med, tror också att det har någon koppling till ett varmare hav. Fåglarna verkar inte kunna hitta tillräckligt med föda. Möjligen kan det även bero på att de varmare haven gynnar algtillväxt som i sin tur drabbar fåglarnas föda.
Det är inte första gången det hittas mängder av döda alkor. En studie kom fram till att under 2015-2016 dog sammanlagt 1 miljon sillgrisslor i norra Stilla havet. Då ansågs också orsaken vara ett upphettat hav. 2019 hittades 20 000 döda sillgrisslor i Nederländerna. Även dessa var väldigt magra.
För att lära sig mer om vad som händer med fåglarna vill norska Seapop få in döda alkor som hittas uppspolade på stränder. Hittar du döda fåglar längs västkusten – lägg dem i en plastpåse i frysen och ta kontakt med Jan Uddén på Bohusläns museum.
Läs även:
• 1 miljon sillgrisslor dog i extremt upphettat hav
• Livesända sillgrisslor har avslöjat otrohet och värmeslag
• Så kommunicerar sillgrisslor för att dela på föräldraansvaret
• Nytt åldersrekord för sillgrissla på Stora Karlsö
• Rekordmånga sillgrisslor dör i Alaska – ”utan motstycke”
Källor: The Courir, Naturmorgon, P4 Väst och BirdGuides