Många valar i område som Norge vill öppna för gruvor
Norge vill öppna upp ett stort havsområde för gruvor på havsbotten, men när Greenpeace seglade runt i området för att dokumentera djurlivet hittades en "mångfald av val- och delfinarter".
Det var den 26 juni 2024 som den norska regeringen skickade ut ett remissförslag för tillstånd att utvinna mineraler på havsbotten. Sammanlagt är det en yta som motsvarar hela Storbritannien som kan bli aktuell att öppna upp för gruvor.
Samrådstiden sträcker sig till den 26 september 2024 och Greenpeace skickade ett forskningsfartyg till området för att undersöka förekomsten av marint liv. Det ligger sydväst om Svalbard och redan första dagen hittade de troligen fyra grupper av kaskeloter – valar som kan dyka flera tusen meter ner i djupet i sin jakt på föda. De hittade även späckhuggare, sillval, vikval och vitnosdelfiner i området vid den så kallade Mohns-ryggen och närliggande undervattensberg. Det är i dessa områden som den norska regeringen vill öppna upp för djuphavsgruvor.
– Vi har undersökt stora delar av det område som den norska regeringen vill påbörja gruvdrift i och har upptäckt kaskeloter i hela undersökningsområdet. På vissa platser kunde vi tydligt utläsa att de sökte föda, säger Dr Kirsten Young, forskningsledare från Greenpeace Research Laboratories vid University of Exeter, ombord på SY Witness.
“Oerhört oansvarigt”
Ljudinspelningarna som gjordes ska analyseras noga för att eventuellt upptäcka fler arter och annat marint liv. Inspelningarna kommer även delas med forskare i Norge.
– Vattnen vi seglar genom ligger över unika, orörda havsbottnar, som är hem för vilda djur och arter som är helt nya för vetenskapen. Norge kastar sig in i en ny industri, utan en tydlig förståelse för de potentiella effekterna av djuphavsgruvdrift, både i djuphavet och längre upp i vattenpelaren. Det är oerhört oansvarigt och motsatsen till vad vi behöver mitt i en pågående kris för både havet och klimatet, säger Haldis Tjeldflaat Helle, talesperson för Greenpeace Norden, ombord på Witness.
Tre hot mot djur och miljö
Greenpeace listar tre anledningar till varför djuphavsgruvdrift hotar miljö och klimat:
- Maskinerna som används till mineralutvinning på havsbotten ödelägger livsmiljöer för det marina djurlivet och dessa kan inte leva någon annanstans i världen.
- Buller och ljussken från maskinerna stör och förvirrar djurlivet i havet. Oljuden kan vara särskilt skadliga för valar och delfiner.
- Precis som på land frigös koldioxid när jorden plöjs upp. Då störs havets biokemiska balans och leder till ökad havsförsurning. Dessutom förvärras klimatkrisen av förstörelsen av de naturliga kolförråden i haven.
– Vi borde skicka forskare ner i havsdjupet för att upptäcka nya arter och ekosystem som vi riskerar att förlora – inte destruktiva gruvmaskiner, skriver Greenpeace.
Läs mer om gruvdrift på havsbotten
• Alla artiklar om havsbottengruvor
• Stora havsområden öppnas nu för gruvdrift – ”varför tänker vi ens tanken?”
• Hoten har underskattats vid exploatering av havsbotten
• Kraftigt ökad exploatering av haven på 2000-talet
• Närstående marin industriell revolution hotar haven
• Historiskt internationellt avtal för skydd av hav
• ”Katastrofal” utveckling för haven – hälften av livet har försvunnit på 40 år
Källa: Greenpeace