I veckan blev det klart att Stockholm de närmaste fyra åren kommer ha ett “grönblått” styre. Miljöpartiet och Alliansen inleder ett samarbete och när de presenterade en gemensam politik nämndes bland annat fler naturreservat och en strategi för biologisk mångfald.
LÄS ÄVEN: • Natursidans hyllade bok om Stockholms natur
Årstaskogen blev förvisso naturreservat under 2018, men protesterna var starka mot att det fortfarande skulle tillåtas stora bostadsområden i den smala skogsremsan vid Årstaviken i södra Stockholm. Fredagen 12 oktober meddelade det nya grönblåa styret i Stockholm att naturreservatet för Årstaskogen utökas. Något som presstalespersonen för nätverket Bevara Årstaskogen, Leif Löf, kommenterar så här i tidningen Mitt i:
– Det är fantastiskt. De har lyssnat på oss. De såg väl hur det gick för Centern i kommunalvalet och att det lönade sig att lyssna på lokalbefolkningen.
LÄS ÄVEN: • Kraftig ökning av statligt skyddad natur och besök på landets naturum
Det blir också ett nytt naturreservat i västra Stockholm de närmaste åren. Det gäller Kyrkhamn i västra Hässelby som ligger kant i kant med Görvälns naturreservat. Då bildas ett större sammanhängande naturreservat i området samtidigt som skyddet för naturen stärks och det kommer även genomföras fler naturvårdande åtgärder.
LÄS ÄVEN: • Markägare positiva till att det skapas naturreservat
Även Ålstensskogen och Storskogen i Bromma kan komma att bli naturreservat. Det ska åtminstone utredas för att i framtiden eventuellt kunna fatta ett beslut.
– Det är ett område som exempelvis har väldigt gamla träd. Det är en del av Stockholms gröna infrastruktur, och är ett viktigt kärnområde för att naturen i Stockholm hänger ihop, säger Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till tidningen Mitt i.
LÄS ÄVEN: • Rekordmycket pengar till skydd och åtgärder för värdefull natur 2018
I en debattartikel påpekar Katarina Luhr också att staden vill “ta fram en strategi för att utveckla stadens biologiska mångfald så att staden tillsammans med boende, fastighetsägare och förvaltningar kan bidra till att utveckla den gröna infrastrukturen”. Vad effekterna blir av den strategin återstår att se, men partierna är åtminstone överens om att satsningen ska ske.
Källor: Expressen, Mitt i och Dagens Nyheter