Lär dig mer om bladlössens fascinerande liv
Bladlöss är troligen mer spännande än du tänkt på. De har till exempel “urmödrar”, används som boskap, kan skjuta “sockerbajsbomber” och flyga över Östersjön.
Bara för att ta några exempel så använder myror bladlöss som boskap, det finns bladlusarter som kan kasta sig till marken om de känner djurs andedräkt, de kan göra “bomber” mot nyckelpigor, unga bladlöss kan rida på större för att komma undan fara, det finns svampar som stärker växters försvar mot bladlöss och de kan lämna sina tomma skal som lockbeten för att lura sina fiender.
Jonas Sandström är sakkunnig biolog på SLU Artdatabanken och har bland annat ägnat sig åt bladlössens biologi. Det går inte att ta miste på hans entusiasm när han pratar om de små växtätarna, som många ser som ett gissel i trädgården, men som också är något av en grundförutsättning för många andra arter. Som Rikare trädgård skrivit om tidigare äter till exempel nyckelpigors, guldögonsländors och blomflugors larver mängder av bladlöss. Det innebär också att en trädgård helt utan bladlöss troligen kommer ha ont om blomflugor och nyckelpigor. Trädgårdens ekosystem är komplicerat och spännande.
Det mest grundläggande för att förstå djur är att veta vad och hur de äter.
– I stort sett alla bladlöss är växtätare och har sugande mundelar, berättar Jonas Sandström.
De suger i sig väldigt näringsrik mat från växterna. Faktum är att det är så näringsrikt att bladlössen får ett överflöd av socker. Vissa avger sockerlösningen i form av det som kallas honungsdagg, vilket är anledningen till att myror håller bladlöss som ”boskap”. Myrorna ger bladlössen skydd så att de kan fokusera på att äta och reproducera sig. I utbyte får myrorna gott om kolhydratsrik föda av bladlössen.
Men det finns också bladlöss som inte har ett nära samarbete med myror. För att de inte ska klibbas igen av den sockerhaltiga vätskan skjuter de iväg den i klumpar. Som små sockerbajsbomber.
Livsstrategi: snabbhet
I grunden är bladlössen enkla varelser. Det kanske inte ser så ut när de sitter i långsamma klumpar på bladen, men de lever ett liv i högt tempo. Hela deras livsstrategi är snabbhet. De äter snabbt en väldigt näringshaltig diet, växer fort och förökar sig snabbt. De kan utvecklas från ett fåtal till tusentals på bara någon vecka. I gengäld har de inte mycket till försvar mot fiender eftersom de är både långsamma och mjuka.
Men när Jonas Sandström berättar mer om deras liv och när man läser studier om bladlössen så inser man att de är väldigt välanpassade. De flesta bladlusarter har en eller ett par värdväxter som de suger näring ur. Men vissa byter värdväxt under sommaren och ägnar sig helt åt att reproducera sig på en helt annan växt. Arten plommonbladlus (Hyalopterus pruni) äter till exempel på plommonträd vår och höst, men förökar sig på vass på sommaren.
När bladlössen är klara med reproduktionen sommartid återvänder de till vintervärdväxten och lägger sina ägg, ofta nära nya skott eftersom det ofta är dessa som de vill äta. Äggen, som för oss kan upplevas som små, men som är ungefär lika stora som bladlössen, övervintrar på växten och tål den svenska vintern. Tidigt på våren kläcks äggen och ut kommer något som Jonas Sandström kallar för ”urmödrar”. Dessa bladlöss är helt inriktade på att producera avkomma. De sätter nu igång och producerar honor som i sin tur är helt inriktade på att äta och fortsatt reproducera sig. Lite senare, när bladluskolonin blir trång behöver röra på sig för att hitta ny föda, börjar mödrarna istället producera bladlöss med vingar som kan flyga till en annan växt.
– Bladlössen sparar på så sätt energi genom att inte producera vingar på de första honorna. De kan satsa allt på att äta och reproducera sig, förklarar Jonas Sandström.
Vissa bladlöss är dessutom riktigt bra på att flyga. Det har konstaterats att arter kan flyga från Baltikum till Sverige om vindarna är de rätta. Så även om du blir av med bladlössen ett år så kan det mycket väl komma nya bladlöss nästa år och då är det inte läge att skylla på grannen. De kan lika gärna ha färdats tiotals mil.
Så minskar du skadorna
Hur minskar man då skadorna på växter från sådana välanpassade djur som bladlössen, som dessutom förökar sig oerhört snabbt och ofta har starka livvakter i form av myror. Det är inte helt enkelt.
– Det går att duscha växterna med en vattenlösning med såpa eller diskmedel, men det är inte alltid så enkelt att komma åt bladlössen som gärna sitter gömda. Det går också att spruta bort dem med en hård vattenstråle eller plocka bort dem med händerna, men det är inte heller så lätt. Det gäller att vara ute i god tid. Störst chans att göra skillnad är att ta bort dem i början våren.’
De här “urmödrarna” verkar vara nyckeln till deras reproduktion. Bör man kanske fokusera på dem? Går de ens att känna igen?
– Jo, det bästa sättet är nog att försöka få bort urmödrarna i april ungefär när skotten börjar komma. Urmodern är relativt stor, ofta lite kortbent och har en stor bakkropp. Tar man bort dem så kan man orsaka en stor reducering av populationen, men det är inte lätt att få syn på dem. De kan sitta och gömma sig i bladveck.
Apropå det – hur hittar man lättast bladlöss?
– Leta efter honungsdaggen på bladen eller efter förändringar i bladen. De kan ibland se förvridna och ihopdragna ut när de angrips. Det är nog det lättaste sättet – att se skadorna. Tyvärr kan det då redan ha gått för långt.
Äggen som läggs på hösten och övervintrar på värdväxten – är de känsliga för såpavatten eller något annat?
– De är ofta ganska toleranta, men om man hittar äggen kan man klämma sönder dem. De brukar sitta nära de nya skotten eftersom det är dessa de nykläckta bladlössen vill åt på våren.
Du berättade att många bladlöss är beroende av myrornas skydd mot sina fiender – finns det något sätt man kan försvåra för myrorna?
– Att ta bort myrorna hjälper och kan vara en bra strategi. På träd går det till exempel att stoppa myrorna med klibbig tejp på stammen så att de inte kan klättra upp till bladlössen. Det finns också klister att pensla på som ger samma effekt. Det kan vara bra på specifika fruktträd. Får man bort myrorna blir bladlössen mycket känsligare för exempelvis larver av nyckelpigor, blomflugor och guldögonsländor som äter stora mängder bladlöss, avslutar Jonas Sandström.
I korthet är följande bra metoder för att bekämpa bladlöss:
• Leta ägg nära bladskotten under vinterhalvåret eller tidig vår
• Fokusera på att få bort bladlössen tidigt under säsongen innan de hunnit bli så många
• Titta extra noga efter de kortbenta och baktunga “urmödrarna”
• Leta nära bladskotten
• Klistra minst 1 dm av vanlig silver- eller maskeringstejp med den klistriga sidan utåt på trädstammar för att stoppa myror för att försvara bladlössen. Det fungerar bra enligt tidningen Land.
• Gynna bladlössens fiender. Läs mer i den här artikeln.