Den illegala jakten är bortom all kontroll från myndigheterna, menar Christer Järlås, miljöåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund. Han kritiserar länsstyrelserna i Sverige för att inte jobba för att stoppa grova jaktbrott. I Vålådalen hölls nyligen ett Vargsymposium där den illegala jakten togs upp, Christer Järlås var en av talarna.
– 1999 nån gång skrev man att den illegala jakten är bortom myndigheternas kontroll och idag nästan 20 år senare är det minst lika illa, säger han i en intervju i P4 Dalarna.
Christer Järlås oroar sig över att länsstyrelserna inte försöker stoppa jaktbrotten genom att arbeta förebyggande. De anser inte att det ligger i deras uppdrag eftersom det inte står exakt så i de regleringsbrev som finns.
LÄS ÄVEN: • Obduktion av svenska vargar avslöjar omfattande tjuvjakt
I intervjun med P4 Dalarna säger han att de som är närmast naturen, naturbevakarna måste arbeta med det här annars blir det väldigt svårt att stoppa. Polisen kan ju inte vara överallt, men det måste finnas polisresurser när misstankar om brott uppstår. Han menar också att länsstyrelsen och polisen måste komma överens om hur de ska arbeta och samverka.
LÄS ÄVEN: Polisen lovar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur i Sverige
Robert Franzén från Rovdjursföreningen och som tidigare har jobbat på Naturvårdsverket var också en av talarna på Vargsymposiet. Han menar att stora skyddade naturområden i Sverige är laglöst land för tjuvjägare. I SVT Västernorrland säger han:
– De senare inventeringsresultaten från länsstyrelserna visar att det nästan inte finns några rovdjur alls i nationalparkerna, det är färre rovdjur i nationalparkerna än utanför.
LÄS ÄVEN: • Misstänkt tjuvjakt- fem vargrevir har tömts
Det svenska rättsväsendet lyckas tyvärr inte fastställa mer än knappt en fällande dom för grovt jaktbrott per år i Sverige. Christer Järlås säger att det bara skrapas på ytan, det lilla vi kommer åt och det lilla vi kan lagföra. Det är en brottslighet man kan ägna sig åt utan någon större upptäcktsrisk. Han tycker inte att polisen alltid gör sitt jobb när det gäller utredning av grova jaktbrott.
– I de olika polisområdena som har blivit i den nya polisorganisationen är det vissa som inte alls har utsett ansvariga för att hantera de grova jaktbrotten och där fungerar inte utredningsverksamheten idag, säger han till SVT Västernorrland.
Källor: SVT Västernorrland, Sveriges Radio P4 Dalarna