De flesta bedömare verkar vara överens om att COP25-toppmötet blev en “besvikelse” eller ett “missat tillfälle”. Det verkar framför allt bero på en handfull länder och dåliga förberedelser.
Enligt DNs miljöreporter Jannike Kihlberg var det väntat att klimatmötet i Madrid, COP25, “inte skulle bli något att jubla över för ungdomar i klimatrörelsen“. Det skulle inte fattas några avgörande stora beslut, utan snarare fokuseras på tekniska detaljer som måste finnas på plats.
Men trots lågt ställda förväntningar blev kritiken mot mötet hård.
– Jag har följt klimatförhandlingarna sedan 1996 och jag har aldrig upplevt en liknande avgrund mellan vad vetenskapen och folket kräver och vad den gemensamma globala politiken levererar, kommenterar Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
FNs generalsekreterare Antonio Guterres var inte heller nöjd:
– Jag är besviken över resultaten från COP25. Det internationella samfundet missade en möjlighet att visa ökade ambitioner för att mildra, anpassa sig och finansiera kampen mot klimatkrisen. Men vi får inte och vi kommer inte ge upp.
Några länder pekas också ut som extra problematiska i förhandlingarna. Kina, Indien, Brasilien, Australien, Saudiarabien och USA har inte meddelat att de kommer höja sina ambitioner. Australien försökte skapa ett kryphål för sina utsläpp, Brasilien ville få igenom ett sätt att räkna på utsläppsminskningar som flera länder ansåg vara felaktigt och USA var en stark motståndare mot att kompensera för utvecklingsländer.
– Under förhandlingarna i Madrid bromsade många av de stora utsläppsländerna processen när resten av världens länder ville gå framåt och snabbare minska klimatutsläppen. EU, däribland Sverige, ville agera snabbare och i linje med vad vetenskapen säger, säger Världsnaturfonden WWFs klimatexpert Ola Hansén.
Även Costa Ricas miljö- och energiminister Carlos Manuel Rodríguez pekade ut Australien, Brasilien och USA, som de länder som “stoppat framsteg” under toppmötet.
– Skillnaden mellan vad denna COP borde ha levererat och vad den är på väg att leverera är skrämmande och det är ett tecken på att grunden till Parisavtalet skakas upp. En handfull högljudda länder har kapat processen och håller resten av planeten som gisslan, säger Jamie Henn, strategisk chef för miljöorganisationen 350.org, till The Guardian.
Källor: Länkar finns i texten