Enligt rapporten från Viltskadecenter som vi skrivit om tidigare var det Skåne som drabbades av flest vargattacker på får under 2012.
– Vi har väldigt mycket får i Skåne och det är tätt mellan fårbesättningarna, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen till Helsingborgs Dagblad. En varg behöver inte gå långt förrän den träffar på får. Det är den ena faktorn. Den andra, som jag tror är viktigare, är att vi inte är vana vid varg.
I Värmland finns 150 vargar, men bara sex får revs där i fjol. Enligt Nils Carlsson beror det på att instängslingen av fåren varit så effektiv. Sedan 1,5 år tillbaka delar Länsstyrelsen i Skåne ut bidrag till rovdjursstängsel, men hittills har inte speciellt många fårfarmare sökt dessa bidrag, men nu börjar antalet ansökningar öka.
Förutom att stängsla effektivare vill även Länsstyrelsen testa lamadjur som “vakthundar” bland fåren.
– Det finns inga bra studier på hur de fungerar mot varg, men däremot har de använts med framgång mot prärievarg och pumor i USA, förklarar Nils Carlsson. Laman är ett stort djur på 150 kilo som har en stark vaktinstinkt. När de ser ett rovdjur ilsknar de till direkt och går rakt mot rovdjuret och spottar och sparkar. Rovdjur är vana vid byten som flyr och de är rädda för att bli skadade. Ett skadat rovdjur får problem att jaga och svälter ihjäl.
Redan i maj kommer försöket med lamadjur testas i två stora fårbesättningar och Länsstyrelsen hoppas även att fler fårfarmare ska ansöka om att uppföra stängsel.
Källa: Helsingborgs Dagblad