Labbar är kända för att kunna attackera människor som kommer nära deras bon. Antarktislabben är inget undantag. Nu har en grupp forskare visat att de till och med känner igen ansikten på människor som tidigare stört dem vid deras bon.
Forskarna från Sydkorea märkte vid kontroller av antarktislabbens bon att fåglarna verkade känna igen vilka av forskarna som varit där tidigare. De testade sin teori genom att låta två av fyra forskare undersöka boplatserna medan de andra inte gick i närheten. Sedan klädde sig en av “boundersökarna” och en “oskyldig” forskare i likadana kläder och närmade sig boet. I närheten vek de av åt var sitt håll och vid varje tillfälle attackerade labbarna forskaren som tidigare studerat deras bo på nära håll, trots att de bara kunde urskiljas på sina ansikten.
Detta upprepades med sju olika labb-par och under flera veckors tid. Hela tiden med samma resultat.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=5INsdKej0ow”]
• Klicka här om du inte kan se filmen.
Studien skedde på King George Island i Antarktis och labbarna här har inte utvecklats i närheten av människor. Det är först de senaste 60 åren som forskare frekvent besöker ön. De har alltså inte haft någon evolutionär fördel av att se skillnad på människor. Det blåser också så pass mycket på ön att forskarna inte tror att antarktislabbarna använde luktsinnet för att skilja människorna åt.
Studien visar enligt forskarna att labbarna har “hög kognitiv förmåga” eller helt enkelt är rätt smarta.
Antarktislabben är en nära sydlig släkting till de storlabbar som kan ses hos oss på norra jordklotet. Förutom att attackera människor som kommer nära sitt bo är labbar också kända för att jaga andra fåglar med byten så att dessa tappar sitt byte åt labbarna.
De kan också använda relativt avancerade metoder för att ta och äta upp pingvinungar:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=6Xl5GSvyVfU”]
• Klicka här om du inte kan se filmen.
Källa: Discovery