Kustfiskare: “Trålningen har fått ekosystemen att kollapsa”
Den industriella trålningen efter fisk längs Norrlandskusten har fått ekosystem att kollapsa, fiskar att försvinna och det småskaliga fisket att tvingas lägga ned. Det anser fiskare som SVT pratat med.
– Hela ekosystemet har kollapsat längs Norrlandskusten – det finns ingen strömming, ingen gädda, siken är borta, fiskmåsarna försvinner, säger kustfiskaren Dennis Bergman till SVT.
Hans familj har fiskat norr om Gävle i sekler och anledningen till att det knappt finns någon fisk längre säger han beror på den storskaliga trålningen efter strömming, som blir till fiskmjöl i laxodlingar och minkfarmer.
Bottentrålning är i dagsläget den vanligaste fiskemetoden i svenska vatten, trots att det orsakar stora skador på havsbotten och ekosystemen och globalt står för större utsläpp än flygindustrin.
Landsbygdsministerns parti har tagit emot bidrag från trålare
På flera håll i världen har det visats tydligt att ett tillfälligt fiskestopp eller kraftigt sänkta fiskekvoter, kan få fiskbestånd att återhämta sig, men då krävs politiska beslut. EU-kommissionen ville få igenom ett fiskestopp i höstas, något som även forskare efterfrågar. Några europeiska länder, däribland den svenska regeringen såg dock till att det inte blev något stopp – ett agerande som fick Miljöpartiet att hota med att stämma regeringen.
Enligt Expressen har landsbygdsminister Peter Kullgrens parti Kristdemokraterna tagit emot pengar av trålfiskarna.
Läs mer om bottentrålning
- Grekland först med förbud mot bottentrålning i marina reservat
- EU lanserar handlingsplan mot bottentrålning
- Bottentrålning ger större skador än extrema stormar
- Stora industritrålare tillåts fiska innanför Sveriges trålgränser
- Bottentrålning orsakar större utsläpp än flygindustrin
- Förödande bottentrålning vanligaste fiskemetoden i svenska vatten
- Trålningsförbud ger snabb återhämtning för naturen
Källa: SVT