Gå till innehållet

Kungsörns­attackerna i Norge förbryllar – ”abnormt beteende”

På bara fem dagar har fyra olika personer attackerats av kungsörn i Norge. Attackerna förbryllar experter eftersom det är något som aldrig inträffat tidigare. Det är också ett mysterium om huruvida det är en eller flera kungsörnar.

Attackerna skedde i Norge den senaste veckan, vilket NRK var först med att rapportera om. Tre olika personer som vandrade i fjällen anfölls vid upprepade tillfällen på olika platser och fick skador av klor och näbb. Ett fall rör även en 1,5-årigt barn som attackerades på en gräsmatta. Två vuxna personer lyckades till slut få bort kungsörnen. Som längst var det 25 mil mellan händelserna.

“Synnerligen märkliga”

Börje Dahlén är ordförande i föreningen Kungsörn Sverige. Han säger att angreppen i Norge är ”synnerligen märkliga”.

– Även om det bara hade varit ett angrepp hade jag tyckt detsamma. Min första reaktion när jag hörde om fyra angrepp på kort tid och på skilda platser var att det måste vara en skröna. Men jag hoppas att journalisterna har granskat källkritiskt och att uppgifterna är korrekta. 

Det finns både filmer och bilder som styrker händelserna och det verkar osannolikt att det skulle vara en synkroniserad trollning av flera personer inklusive vittnen.

Björn Dahlén. Bild tagen i samband med ringmärkning av kungsörn.

Björn Dahlén. Bild tagen i samband med ringmärkning av kungsörn.

Börje Dahlén berättar att kungsörnar normalt är skygga och undviker människor. De brukar inte ens närma sig folk och absolut inte gå till angrepp.

– Det som hänt i Norge är alltså ett helt avvikande beteende som är svårförklarat. Att de attackerande örnarna alla var unga och hade lämnat bona för bara en till två månader sedan har nog betydelse. De är då oerfarna, vilsna och kanske rädda och stressade. Men även för unga örnar är det helt främmande med ett aggressivt beteende mot människor. 

Har det skett kungsörnsattacker mot människor i Sverige?

– Det har ringmärkts några tusen kungsörnsungar i Sverige. Trots att föräldrafåglarna måste uppfatta det som ett dödshot när ringmärkare hantera deras ungar i bona saknar de instinkt att gå till angrepp och håller sig oftast osynliga eller övervakar ringmärkningen från flera hundra meters håll. Om kungsörn hade en naturlig instinkt att angripa människor skulle ringmärkning inte vara möjlig.

Börje Dahlén tror att det aggressiva beteendet måste vara någon slags överslagshandling som reaktion på onormal stress.

– Kungsörn slår normalt byten som ungar av räv och mård. Rester av mink, grävling och bäver kan man också hitta i bona i samband med ringmärkning, liksom fåglar i storlek från trana och gås ned till småfåglar. Trastar, sork och lämmel hör till de vanligaste bytena. Människa står inte på matsedeln. Angreppen har alltså inte med födosök att göra. Det är heller inte något revirhävdande beteende. De enda som kan angripas vid revirstrider är andra kungsörnar och dessutom var de angripande örnarna unga och kommer inte att bli könsmogna och revirhävdande förrän om flera år.

Kungsörn.

Närbild på kungsörn.

Kan det vara samma unga kungsörn?

Möjligen kan det vara en och samma örn som utfört alla fyra angreppen. Det som talar för den teorin är att den kungsörnen som dödades var i den sista attacken (mot barnet). Efter det har det inte rapporterats några attacker.

– Att en kungsörn förflyttar sig några tiotal mil på ett dygn är fullt möjligt, säger Börje Dahlén. Normalt lämnar en ung kungsörn inte sitt hemområde förrän i oktober. Men om föräldrafåglarna, som förser ungen med mat till oktober, av någon anledning avlidit skulle en vilsen ungfågel kunna ge sig ut i planlöst irrande. Angrepp på människa är ändå ett onormalt beteende men kanske skulle det kunna orsakas av sjukdom eller medfödd hjärnskada.

Ett fall i Sverige – ingen anledning till oro

Börje Dahlén har bara hört talas om ett tidigare fall med kungsörnsangrepp på människa. Det gällde en örn som hade fötts upp av naturfotografen Jan Lindblad och som släpptes fri i Dalarna på 1960-talet. Den var van vid att matas i handen och vid ett tillfälle angrep den en människa som den närmade sig och som inte gav den kött.

En av örnarna har dödats och insamlats. Möjligen kan obduktion ger någon förklaring. Börje Dahlén tycker dock inte att händelserna bör förändra folks syn på kungsörnar.

– Det måste naturligtvis ha varit mycket skrämmande för de personer som utsattes för örnangreppen i Norge, men jag ser ingen anledning att händelserna ska leda till någon rädsla. Kungsörnen är en skygg och sällsynt art. Om man får se en kungsörn ska man inte vara rädd, bara lycklig och fascinerad.

Mer att läsa