Krönika: Årets pandabok från Natursidan
Idag släpps boken "Upplevelser i Sveriges natur", skriven av mig som driver Natursidan och med mängder av foton från Sveriges natur, tagna av personer som även bidrar med bilder till artiklarna här på sidan. Boken har utsetts till Årets pandabok av WWF Världsnaturfonden.
Det är en otrolig ära att min senaste bok, “Upplevelser i Sveriges natur”, utsetts till Årets pandabok 2025 av WWF Världsnaturfonden. Efter många tågresor, naturvandringar, svåra urval och massvis av förfrågningar till naturfotografer så finns den äntligen ute i handeln.
Det har varit ett stort, men väldigt givande och intressant arbete att skriva boken. Bara att välja ut platserna som förtjänade att få extra stor uppmärksamhet krävde mycket velande och svåra strykningar. Jag ville att boken skulle representera den svenska naturen, ha med områden spridda över hela landet, visa upp relativt lättillgängliga platser och dessutom helst vara personliga favoriter. Ett nästan omöjligt uppdrag. Därför har varje naturområde även med några tips på alternativa utflyktsmål i närheten. Sammanlagt är det flera hundra platser som omnämns i boken.
Det här hade inte varit möjligt utan hjälp från en lång rad personer som ställt upp som experter, letat igenom sina bildarkiv eller kommit med synpunkter. Hjälp som jag är oerhört tacksam för!
Erik Hansson visar vägen ut i vår underbara svenska natur. Redan läsningen är som en lyckad utflykt, och öppnar för ett rikare och roligare liv när vi ger oss ut på riktigt. Med kartor och artbeskrivningar är detta boken som gör det stora äventyret möjligt för alla. Boken understryker samtidigt vikten av effektivt naturskydd. Många av de områden som beskrivs har varit hotade. Årets Pandabok är därmed också en hyllning till alla som kämpar för att bevara det vi har kvar av vårt lands natur.
Vi har fortfarande fantastisk natur – tack vare eldsjälar
De många resorna i Sverige har också gett en del insikter. Exempelvis hur tydligt sargade skogarna är av kalhyggesbruket på många håll i landet. Det är som hål i naturen som bara skogsbolagsdirektörer kan uppskatta. Men framför allt har skrivandet av boken påmint mig om vilken fantastisk natur vi fortfarande har kvar i Sverige, räddad i skyddade områden. Mycket tack vare alla de som kämpat för att bevara den, oavsett om det varit ideella eldsjälar, envisa tjänstemän på länsstyrelsen eller politiker som fått igenom en högre miljöbudget.
De storslagna vyerna och tystnaden i våra nordliga nationalparker. Eklandskapet, kobbarna och skären längs kusten i Blekinge. De små resterna av skyddad gammelskog och de flacka fågelsjöarna i Mellansverige. De karga miljöerna på alvaren och sandstäpperna. De så värdefulla stadsnära naturreservaten som håller emot förtätningen i några av landets största städer. Och inte minst den otroliga lyxen att vi har en hel fjällkedja att utforska. Det är värt att stanna upp och glädjas över.
För mig som allmän naturnörd finns det spännande arter att hitta lite här och var, men utsikterna, lugnet, den friska luften och naturens automatiska positiva påverkan på oss gör att de här platserna kan rekommenderas till vem som helst.
Kan insikter leda till nyfikenhet, engagemang och kamp?
För att försöka få in fler i ett naturintresse har boken även med guider till exempelvis fåglar, svampar, naturfoto och snorkling där experter på varje område ger sina bästa tips. Kanske kan dessa introduktioner till andra sätt att uppleva naturen även väcka en större nyfikenhet och framöver även ett större engagemang?
Det behövs många fler som står upp för de små områden vi skyddat hittills och de delar av vårt land som är i desperat behov av skydd. Vi måste komma ihåg att om ingen protesterar kommer det bli toapapper och kartonger av våra sista oskyddade gammelskogar och de små resterna av landets tidigare utbredda ängar och betesmarker kommer att växa igen. Det är en pågående kamp där insatser behövs lika mycket i naturen som i röstbåset.
• Boken “Upplevelser i Sveriges natur” finns att köpa i bokaffärer.