Gå till innehållet

Kritik mot regeringens förslag att försvaga miljölag­stiftningen

Regeringen lägger fram en lång rad nya förslag för att försvaga miljölagstiftningen, men kallar det ett sätt att snabba på den gröna omställningen. Naturskyddsföreningen kallar det "missvisande argument".

Regeringen beslutade den 8 juni 2023 om “förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken”. Idag presenterade Miljötillståndsutredningen sina förslag. Det är en hel del nyheter som presenteras:

  • En ny myndighet för miljöprövningsprocessen som tar över från länsstyrelsen och miljöprövningsdelegationerna. Företag och andra verksamhetsutövare kommer därmed att ha kontakt med en och samma myndighet genom hela processen.
  • En ny samlad reglering om miljöprövning – för att “underlätta tillämpningen av regelverket för både miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet”.
  • En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess med ett “enkelt snabbspår” för granskningspliktiga verksamheter” och ett tillståndsspår för sådana verksamheter och åtgärder som alltid ska miljöbedömas.

Svepskäl att fasa ut fossila bränslen?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari påstår att förenklingarna och snabbspåren är ett sätt att fasa ut det fossila bränslet, som regeringen i flera omgångar sänkt skatten för de senaste åren:
– Det pågår ett intensivt arbete för att effektivisera tillståndsprocesserna och regeringen arbetar på många sätt med frågan om miljöprövningar. Ett av syftena med denna utredning är att riva de hinder som i dag bromsar klimatomställningen, så att industrin och transportsektorn kan ställa om sina verksamheter och fasa ut det fossila bränslet så snabbt som möjligt.

Men Naturskyddsföreningen är av en helt annan åsikt:
– En hel del av försvagningen av miljökraven sker med missvisande argument, att det ska gå snabbare och lättare för klimatets skull. Men då underskattas miljölagarnas viktiga roll för att säkra minskade klimatutsläpp när industri och andra verksamheter ska etableras eller byggas ut, skriver man i ett pressmeddelande.

Genväg förbi miljökrav och försvagat miljörättsligt system

Föreningen riktar skarp kritik mot förslagen som de menar blir en “genväg förbi miljökrav för företag, risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, och att domstolarnas roll kommer att försvagas”.

– Vi ser allvarligt på regeringens upprepade initiativ att försvaga miljölagstiftningen. Det gynnar varken klimatomställningen, naturen eller lokalsamhället. Det regelverk som finns idag är både effektivt och rättvist, och borde om något skärpas för att stävja de accelererande natur- och klimatkriserna. Däremot behöver det tillföras ytterligare resurser till prövningarna, säger Karin Lexén generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Snabbspåret (genvägen) för företag som regeringen anser är samhällsviktiga innebär att bolag som inte klarar miljöprövningen i domstol trots det kan få sin verksamhet godkänd. Det blir också svårare att upptäcka miljöbrott när den obligatoriska tillståndsplikten för cirka 60 procent av de verksamheter som idag måste söka tillstånd tas bort och istället bedöms från fall till fall.

– Miljötillståndsutredningen ska adderas till andra försämrade miljöregler regeringen låtit ta fram som rör strandskydd, skogsavverkningar och uranbrytning. Sammanlagt rör det sig om ingrepp som kommer att få allvarliga miljökonsekvenser och märkas av i medborgarnas vardag, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

Källor: Regeringen, Naturskyddsföreningen och Dagens Industri

Mer att läsa