“Kris” för kungsörnar som störs av fågelintresserade
Fyledalen i Skåne är känd för sin koncentration av rovfåglar och är ett av de bästa ställena i Skåne för att se kungsörn. Nu oroas örnbevakarna i området över de personer som klampar in på kungsörnarnas skyddsområden och som inte bara riskerar höga böter utan också att förstöra häckningen.
– Det är en enorm kris, säger Ambjörn Carlsson, frivillig örnbevakare i området sedan 80-talet, till Skånskan.
Som mest kläcktes tolv ungar per år under 90-talet, men utvecklingen har varit oroväckande och i fjol var det bara fyra av de sju paren i området som fick totalt sex ungar.
Nyligen blev fyra personer upptäckta när de befann sig inne på kungsörnarnas skyddsområde i Fyledalen och Skånes Ornitologiska Förening har beslutat att polisanmäla överträdelsen. Sedan den 1 februari är det förbjudet att vistas inom detta område eftersom kungsörnarna börjat sin parning. Det är inte tillåtet att vara i området igen förrän den 16 augusti, men trots skyltar i området är det många som struntar i förbudet och många av dem tycks vara fotografer som vill få bra bilder på kungsörnarna.
Att det kan vara katastrofalt för kungsörnarna att bli skrämda under häckningssäsongen har man kunnat se på en webbkamera som Skånes Ornitologiska Förening satt upp.
– Det handlar ofta om drömmen om att ta den perfekta bilden på en kungsörn. Är man för nära boet riskerar man till exempel att störa örnarnas spelflygning när de uppvisningsflyger inför varandra innan parning. Om de blir störda kan de också skada sig när de hastigt skräms iväg och finns det ungar i boet och örnföräldrarna inte vågar sig tillbaka på ett tag kan ungarna drabbas av det så kallade “Kain och Abelsyndromet” där den större hackar ihjäl den mindre, säger Nils Carlsson, rovdjursexpert på länsstyrelsen, till Kristianstadsbladet.
Det är många som jobbar ideellt med att skydda kungsörnarna i Fyledalen, som häckat i området sedan 1989. 70-80 procent av alla kungsörnar dör dock under sitt första levnadsår och Nils Carlsson är bekymrad över utvecklingen i Fyledalen, som enligt örnbevakare på plats blir allt värre.
– Att bryta mot överträdelseförbudet kan ge höga böter och mitt förslag till naturintresserade fotografer som struntar i förbudet är att investera i bättre teleobjektiv och låta örnarna ha sina sängkammarbestyr ifred.
I Fyledalen är det bäst att hålla sig till vägarna, spana från cementplattan vid bron eller på den så kallade “örnkiken” strax väster om Lyckås. Det ska finnas tydliga markeringar på plats för att visa vilka områden som inte bör beträdas. Påtala gärna vänligt för andra fågelintresserade på plats vilka regler som gäller och håll själv uppsikt att skyddsområdet är lämnat ifred mellan den 1 februari och 15 augusti.
Vi påminner också om vår artikel om hur man bör uppträda i naturen.
Läs mer:
• Våra artiklar om Fyledalen.
• Våra artiklar om kungsörnar.
Källa: Kristianstadsbladet och Skånskan