Kris för fruktodlare efter extremväder
Världens apelsinodlare befinner sig i kris efter flera års extremväder som slår hårt mot skördarna. En liknande situation upplever fruktodlare i Europa.
För den stora apelsinjosbranschen började krisen 2022 efter att en orkan och en köldknäpp förstörde stora delar av apelsinodlingarna i Florida, den viktigaste odlingsregionen i USA och världens näst största producent. Tre dåliga år i rad och dessutom en dyster skörd i Brasilien har nu orsakat “panik på marknaden”, skriver Financial Times. Priset på koncentrerad apelsinjuice är dubbelt så högt som för ett år sedan på Intercontinental Exchange i New York.
Kees Cools, ordförande för International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), kommenterar situationen så här till tidningen:
– Det här är en kris. Vi har aldrig sett något liknande.
Även odlare i Europa har drabbats hårt
Även på flera håll i Europa har odlare drabbats hårt av extremväder. I april skrev Natursidan om hur Storbritannien, Frankrike och Tyskland drabbats av extrema regnmängder som förstört eller försämrat skörden för många grödor.
I Kroatien drabbades fruktodlare av en plötslig köldknäpp – från 30 gradig värme ena dagen till minusgrader några dagar senare. En sådan frost slår hårt mot fruktträdens blommor och flera odlare som Euronews pratat med vittnar om att skörden förstörts.
I veckan rapporterade även SVT om att sommarens äppelskörd är utslagen i stora delar av Tjeckien. 500 av Tjeckiens fruktodlare uppges förlora 80-90 procent av sin skörd i år och situationen är inte mycket bättre i grannländerna Polen och Ukraina.
– Sen 60-talet har Tjeckien värmts upp med två grader. Våren kommer allt tidigare och blomningen sker redan i slutet av vintern. Men tidpunkten för frosten har inte förändrats, så de blommande fruktträden utsätts upp till 50 dagar för frostrisk. Den perioden brukade bara vara två veckor, förklarar professor Jakub Hruska, en av Tjeckiens främsta klimatforskare vid Charlesuniversitet i Prag, till SVT.
I dagsläget har planeten “bara” värmts upp drygt en grad sedan förindustriell tid. Vi är enligt ledande klimatforskare på väg mot flera graders uppvärmning och därmed också allt mer frekventa extremväder.
Läs mer om livsmedel och klimatförändringar
Källor: Financial Times och SVT