Gå till innehållet

Krav på femårigt fiske­stopp efter två år i rad med “katastrof­siffror”

En namninsamling har startats för att försöka rädda Östersjöns fiskbestånd. Detta efter larmrapporter från yrkesfiskare, experter, forskare och miljöorganisationer och en oro för att regeringen inte tar tag i frågan.

Något har hänt ute i havet.

Stiftelsen för Östersjölaxen

Natursidan har tidigare skrivit om krisen för laxen i Sverige och om hur det industriella fisket verkar vara det största hotet både i Sverige och Norge. Samtidigt med krisen fortsätter det industriella fisket efter sill/strömming i Sverige och Finland fortsätter sitt laxfiske i Östersjön, trots förbud, genom att hävda att det görs i “forsknings­syfte”.

En namninsamling har nu startats för att få till ett stopp på allt fiske av svaga bestånd i Östersjön under fem års tid. Bakom initiativet står Stiftelsen för Östersjölaxen och med stöd av Östersjölaxälvar i Samverkan som med sina 139 förvaltningsorganisationer representerar drygt 11 000 fiskevattensägare.

– Vi känner och ser att det kokar i fiskeSverige, bland miljövänner och bland folk som tycker att det får vara nog nu. Vi kan inte stillatigande sitta och titta på medan havet töms på fisk, medan bestånd kollapsar och medan våra ansvariga politiker säger att vi ska avvakta och att de inte tänker göra något eftersom nuvarande kvoter redan är beslutade, säger Thomas Johansson. Stiftelsen för Östersjölaxen.

Hård kritik mot regeringen

Det var i en intervju med TV4 nyligen som Sveriges ansvarige minister för fiskefrågor, Peter Kullgren (KD), berättade att de inte kommer vidta fler åtgärder förrän om “den här utvecklingen fortsätter”.

– Det här är precis det vi har kritiserat regeringen och det här systemet för. Det finns en tröghet i processen som gör att det som kallas adaptiv förvaltning inte fungerar. Uppe i våra älvar så gör våra förvaltningsorganisationer allt de kan och de reagerar snabbt men det som hänt nu har sin orsak ute i havet och jag vet inte hur många tecken Peter Kullgren behöver eller hur lång tid det ska ta innan något görs? frågar sig Thomas Johansson.

Han påpekar att vi nu är inne på det andra året i rad med katastrofsiffror för uppvandringen av lekfisk i våra älvar, bäckar och åar. I flera år har dessutom det kustnära, småskaliga yrkesfisket slagit larm om att situationen är allvarlig och att vi kan stå inför en kollaps av Östersjöns motor, sillen.

Här hittar du namninsamlingen.

Källor: Fisheco och Stiftelsen för Östersjölaxen

Mer att läsa