En ny undersökning av hur mycket skräp som hittats i de svenska fjällen har nu sammanställts. Den visar att nedskräpningen minskat kraftigt på flera platser jämfört med i fjol. Trots ett ökat intresse för att vandra i fjällen.
Det är tredje året i rad undersökningen görs och det är Svenska Turistföreningen och Håll Sverige Rent som ligger bakom den. Skräpet räknas vid tre tillfällen under juli, augusti och september på fyra platser i fjällen; Kebnekaise, Helags, Sylarna och Storulvån.
På Kebnekaise har nedskräpningen minskat med hela 80 procent, i Helags med nästan 50 procent, i Storulvån 25 procent och vid Sylarna var det oförändrat mycket skräp jämfört med föregående år. Som exempel kan nämnas att det 2020 lämnades hela 100 tält kvar i naturen i Kebnekaise, medan det i år bara hittades tre övergivna tält.
– Vi har kommunicerat än mer i alla våra kanaler att det inte finns några sopbilar ute på kalfjället. Alla måste bära med sig sitt skräp hem för att minska onödiga helikoptertransporter med avfall. Och som resultatet visar så har gästerna varit helt fantastiska, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på Svenska Turistföreningen.
Han tror att minskningen beror på att folk är mer pålästa och förberedda i år. Det skrevs mycket om nedkräpningen i fjol, men också att det gjorts insatser på plats med skräppåsar och att fjällstationerna bjudit folk som plockat skräp på “skräpfika”.
– När det är många besökare på samma plats ökar nedskräpningen. Men de flesta människor vill göra rätt för sig. Vi tror att det med bland annat utökade informationsinsatser och bättre avfallsmöjligheter går att få bort skräpet. Det visar inte minst årets minskning. Det behöver vara tydligt för alla besökare vad som är rätt och fel och hur man själv kan bidra till en positiv förändring, säger Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent.
Det vanligaste skräpet på Kebnekaise var toapapper medan de andra tre områdena hade flest snusprillor. Inget glas eller metall hittades på någon av platserna 2021.
Källa: Håll Sverige Rent