I fjol importerades det 745 lejon som lagliga troféer till USA. Det är en ökning med 70 procent sedan 2011 och en fördubbling sedan 2000. Nu kan landets U.S. Fish and Wildlife Service komma att införa förbud eller speciella licenser.
Enligt talespersoner från amerikanska jaktföreningar och jaktreseföretag är det risken för förbud och dyra licenser som gör att många amerikanska jägare nu passar på att åka till Afrika för att skjuta lejon för upp till 900 000 kronor per djur.
Fler förbud och restriktioner införs sakta men säkert i USA. I fjol förbjöds importer av elefanttroféer från Zimbabwe och Tanzania och nästa månad ska USA avgöra om det ska kriminaliseras att handla med djurdelar från exempelvis leoparder och noshörningar.
745 importerade lejontroféer till USA ska jämföras med att det idag finns ungefär 20 000 vilda lejon kvar (ner från 75 000 individer år 1980). Det innebär att mer än 3,7 procent av världspopulationen skjuts legalt enbart av amerikanska jägare årligen. Mellan 2009 och 2014 har ungefär 3500 döda lejon importerats till USA.
Den senaste tiden har lejonjakt i Afrika fått stå emot hård kritik. Bland annat när det kända lejonet Cecil sköts och med avslöjanden om att många lejon växer upp i fångenskap som en del av en industri som erbjuder turister att klappa lejon och sedan skjuts i reservat som vuxna av troféjägare.
Troféjakten försvaras med att de stora summorna går till insatser mot tjuvjakt, bevarandearbete för lejonen och stöd till lokala ekonomier i Afrika. Det är åsikter som även delas av U.S. Fish and Wildlife Service, som menar att troféjakten inte bär skulden till att lejonen minskat.
Källa: Bloomberg