Gå till innehållet

Korallreven blir “farligare” med artificiellt ljus

Korallrev förändras kraftigt när mörkret sänker sig, men vår allt mer artificiellt belysta planet påverkar även korallreven. För fiskar som är bytesdjur innebär belysningen ökade risker.

Artificiell belysning, så kallade ljusföroreningar, är ett stort och ökande problem på land. En studie från 2023 visade att mänskligheten fördubblar ljusföroreningarna vart åttonde år och det har bland annat konstaterats vara en av faktorerna bakom massdöden av insekter, att pollineringen försämras, bland annat för att insekter fastnar som i en evig rondell. Även fåglar och fiskar påverkas negativt.

Det sistnämnda kanske verkar märkligt – hur mycket belysning sker över vatten? Men det är en hel del. 22 procent av världens kustlinjer påverkas av artificiellt ljus. Det innebär att 1,6 miljoner kvadratkilometer, motsvarande nästan fyra Sverige, påverkas av belysning ner på 10 meters djup. Det gäller även världens korallrev. Ungefär 15 procent av dem upplever ljusare nätter på grund av mänsklig belysning, enligt tidigare studier.

Det skyddande mörkret försvinner

I en ny studie från University of Bristol, samt forskare från Franska Polynesien och Chile, framkom att korallreven blir svårare att leva i, framför allt för bytesfiskar.

– När solen går ner genomgår korallreven en dramatisk förvandling. De livfulla fiskar vi ser på dagen drar sig tillbaka för att sova bland korallerna och svårfångade nattliga arter dyker upp från grottor och hålor i jakten på byten, berättar Emma Weschke, från School of Biological Sciences vid University of Bristol.

Försämrar viktig sömn

Men när artificiellt ljus lyser upp dessa mörka vrår blir det allt svårare för fiskare och andra djur att gömma sig från nattaktiva rovdjur. Dessutom lockas fler rovdjur till upplysta korallrev. Forskarna upptäckte att fler fiskar som normalt sett sover och håller sig gömda på nätterna sågs vara aktiva på de belysta korallreven.

– Att upptäcka att ljusföroreningar kan få fiskar att hålla sig vakna senare än vanligt är oroande eftersom sömn – precis som för oss – sannolikt är viktigt för att återskapa energi och upprätthålla konditionen, berättar Emma Weschke.

Snabb åtgärd

Forskarna upptäckte också en relativt positiv aspekt i forskningen; det tog i genomsnitt 25 nätter av ljusexponering på natten för fisksamhällena att ändra beteenden. Det går också att få en omedelbar effekt genom att släcka ljusen.

– Till skillnad från växthusgaser och plast är artificiellt ljus en förorening som inte lämnar några rester efter sig när den stängs av. Genom att begränsa det artificiella ljuset både vad gäller intensitet och varaktighet, prioritera det för nödvändiga behov och minska den estetiska användningen, kan vi bidra till att återskapa de naturligt mörka nätter som marina ekosystem utvecklats med, säger Emma Weschke.

Källor: University of Bristol och Global Change Bioloy

Mer att läsa