Gå till innehållet

Konsert samlar in pengar till vilda djur

Rödlistade svenska arter i fokus när artister ställer upp för våra vilda djur.

Den 27 oktober anordnas en välgörenhetskonsert i Eric Ericsonhallen i Stockholm. De kända programledarna Renée Nyberg och Rickard Olsson leder konserten där bland andra Lili & Susie, Jan Johansen, Tone Norum och Gladys del Pilar med sin Gladness-kör uppträder.

De vilda djuren har hamnat mellan stolarna både vad gäller lagstiftning och gemene mans empati

Maria Ader, grundare av organisationen Artkrisen

Målet är att samla in pengar till våra vilda, hotade djur. Som exempel nämns igelkottar, skogsharar, fjällrävar och lodjur. Alla intäkterna går oavkortat till ett 90-konto och kommer att fördelas ut till olika projekt som ska “värna om vilda djur”.

Ville skapa något vackert som kontrast

Initiativtagare är förutom Lili och Susie Päivärinta och artisten Hana Oceans, den ideella organisationen Artkrisen, grundad av Maria Ader och Misha Istratov. Idén till konserten väcktes av att under lång tid ha iakttagit det gedigna arbete som många av djurskydds- och djurrättsföreningarna utför, berättar Maria Ader.

– Det är mycket som händer i världen just nu och vi matas konstant med dystra nyheter om krig, naturkatastrofer och humanitära kriser. I denna soppa tenderar situationen för djuren att hamna längst ner i prioriteringsordningen, i alla fall sett till media. Till slut blir sinnet mättat och man orkar inte ta in mer mörker i sitt liv, så jag fick idén om att tackla frågan från en annan riktning. I stället för att mata på om hur illa allt ser ut, ville jag skapa ett vackert, njutbart och underhållande sammanhang där denna viktiga information kunde spridas. Där fokus hamnar på vilka fantastiska varelser vi delar vår planet med och vad vi kan göra för att bevara dem.

Varför kände ni att ni ville göra en sådan här insats för de vilda djuren?
– De vilda djuren har hamnat mellan stolarna både vad gäller lagstiftning och gemene mans empati. Det är lättare för folk att empatisera med ett djur som de har en relation till, än ett djur som de sällan mött. Vi ser att varenda en av våra vilda djur har samma individuella värde som våra käraste sällskapsdjur, för att inte tala om hur viktiga de är för vår biologiska mångfald och vilket ovärderligt ekosystemarbete de utför genom att bara utöva sitt naturliga beteende.

Deltagande artister och programledare i En kväll för de vilda.

Vilda djur klassas som resurser eller olägenheter

Maria Ader tycker att de vilda djuren i Sverige knappt har några som helst rättigheter. De klassas snarare som resurser eller olägenheter utifrån ett mänskligt ekonomiskt perspektiv, ofta i strid mot EU:s art- och habitatdirektiv och trots att nästan en tredjedel av våra vilda däggdjur är rödlistade.

– Det är en fråga som behöver lyftas mer och som allmänheten behöver informeras om, dessutom saknas den här specifika inriktningen bland naturvårdsorganisationerna.

Har det varit enkelt att få artister att ställa upp för kvällen?
– Det har varit enklare än vad man skulle kunna tro. I princip alla vi har frågat har gladeligen ställt upp, vilket är otroligt glädjande eftersom det visar hur många människor det finns därute som tycker att det här är viktigt och vill göra skillnad. Jag är övertygad om att det finns många fler därute som väntar på sin chans att få göra skillnad, de vet bara inte hur. När de väl får chansen hoppar de gärna på tåget.

Stort intresse för att hjälpa till

Alla artister och värdar ställer upp gratis och både i år och förra året har fler artister hört av sig och frågat om de kan vara med, men alla har tyvärr inte kunnat vara med.

Intäkterna från biljettköp går till Djurens Ö Wildlife Rescue och ska sedan betalas ut till “olika projekt för att värna om vilda djur” – vilka sorts projekt kan detta omfatta?
– Vi har som målsättning att i framtiden göra det möjligt att söka bidrag till olika projekt för att bevara rödlistade djur. Vilka projekt som vi sedan väljer att satsa på kommer beslutas av en kommitté som kan avgöra var pengarna skulle komma till störst nytta för våra rödlistade arter. Vi kommer satsa på både stora och små bevarandeprojekt, som utförs av både ungdomar och etablerade eldsjälar. Det kan handla om allt från att sprida information om situationen och samexistens, bygga fladdermusholkar och grodtunnlar, till större målsättningar som att bidra till etableringen av Sveriges första viltsjukhus. Vi kommer ha en 100 procent transparent redovisning av vart intäkterna går.

Du var med och startade den ideella organisationen Artkrisen tillsammans med Misha Istratov– kan du berätta lite om vad ni jobbar med?
– Jag grundade Artkrisen i syfte att uppmärksamma de vilda djurens sjunkande antal och sprida information om rödlistade arter och vad vi kan göra för att förhindra dessa arters försvinnande. För att komplettera de andra organisationernas fantastiska insatser vill vi tackla ämnet från en mer underhållande riktning där vi får in nya människor i kampen genom att tillgodose och anpassa oss till deras intressen och behov. Organisationen är nystartad och vi utvecklar fortfarande våra taktiker, vi har massor med idéer och projekt som vi spånar på och ser mycket fram emot att rulla ut dessa offentligt. Men något som kommer vara återkommande är den årliga konserten ”En kväll för de vilda”, där vi med hjälp av artisterna vill sprida informationen till människor som inte redan känner till djurens situation. När de går hem från konserten är tanken att de ska känna sig handlingskraftiga och inspirerade till att göra skillnad för djuren, och framför allt ska vi se till att de vet HUR de kan göra det!

Mer att läsa