I häckningstider är fåglar mer benägna att försvara sina ungar vilket kan innebära attacker mot människor. Det har vid flera tillfällen skett i Helsingborg nyligen och fått lokaltidningen att sätta rubriker som “Denna fågel är livsfarlig“, “Sjuk fågel kan skjutas” och kallat en kråkfågel för “skräckfågeln“. Kommunen beslöt till slut att fågeln skulle skjutas, men det visade sig inte gå så bra.
Uppdaterat 26 juni 2015: Nu har Helsingborgs Dagblad följt upp sina egna artiklar om “skräckfågeln”. Tidningen konstaterar att det inte skett fler attacker och att kommunens jägare inte lyckats få tag på den “skyldige” fågeln och att den därför “klarade sig undan”. Nu ger kommunens jägare upp jakten tills vidare.
– Om den inte är där finns inget att göra, säger avdelningschefen på miljöförvaltningen Lena Åkesson till tidningen.
Tidigare nyhet 2 juni 2015: Helsingborgs kommun har gett miljöförvaltningen i uppdrag att skjuta den “skyldiga fågeln” eftersom den skadat människor. Det gäller dock enbart den individen. I princip betyder kommunens beslut att jägarna måste se fågeln attackera en person för att de ska anse sig vara säker på att det är just den individen.
– Ja det är inte så lätt. Vi har varit där några gånger men inte kunnat identifiera rätt fågel, säger Johan Hamringe, ansvarig för kommunjägarna till Helsingborgs Dagblad.
Tidigare nyhet 27 maj 2015: Lars Rundkvist berättar att han kom gående ned för några trappor i Pålsjö skog (där trädgårdsträdkryparen hittades i våras) i Helsingborg. Plötsligt blev han attackerad bakifrån av en “stor svart fågel” som hackade honom i huvudet. Fågeln upprepade attacken upp till 15 gånger. Enligt representanter från Kullabygdens Ornitologiska Förening som Natursidan.se pratat med rör det sig troligen om en kråka, råka eller kaja.
– Jag skrek och viftade med armarna och flydde ned bakom kvarnen och där gjorde den en sista attack när den dök ned över taket, säger Lars Rundkvist till Helsingborgs Dagblad.
Då han började blöda från huvudet uppsökte han läkarvård. På sjukhuset uppmanades han polisanmäla händelsen då personalen ansåg att fågeln kunde utgöra en fara för allmänheten.
Helsingborgs Dagblad uppmanade sina läsare att höra av sig med fler historier om attackerande fåglar och åtminstone sju personer citeras. De hade alla upplevt någon form av upprepade attacker från kråkfåglar i området de senaste åren. Flera av de som hört av sig vill att kommunen ska skjuta de attackerande fåglarna och uppger att de efter attackerna varit chockade och undviker att gå i samma område i skogen.
På Kullabygdens Ornitologiska Förening är man av uppfattningen att det här är en naturlig reaktion från fågeln eftersom den har ungar som ska försvaras.
– En attack på det här viset kan vara en riktig obehaglig upplevelse och kommer ofta oaviserad vilket förstärker händelsen. Själv har jag till exempel råkat ut för samma typ av fredande av ungar och bo, men då var det ett blåmespar (!) som stod för attacken. Man behöver alltså inte var så stor för att skrämmas, förklarar Christer Strid på Kullabygdens Ornitologiska Förening.
– Från och till sker händelser av det här slaget och då framförallt i häckningstid. Att fåglar kan känna sig hotade och anfaller/försvarar sina ungar är enligt min uppfattning inte ett “problem vi skall lösa”. Det är så det vilda i naturen fungerar och det borde vi människor ha betydligt bättre förståelse för än vad som är fallet idag, säger Lars-Bertil Nilsson på Kullabygdens Ornitologiska Förening.
Källor: Helsingborgs Dagblad och Helsingborgs Dagblad