Kombinera solpaneler och jordbruk visar stor potential
En ny studie visar att jordbruk som kombineras med solpaneler kan ge fördelar för klimatet, förbättrade skördar och ökad vattentillgång.
Forskarna från University of Sheffield har i samarbete med flera andra universitet och lokala aktörer gjort sina studier i Östafrika där uppemot halva populationen saknade tillgång till elektricitet år 2020. I dessa områden hotas också jordbruket av torka och vattenbrist. Alla dessa problem har samma möjliga lösning; solpaneler i jordbruksmark – så kallade agrivoltaiska system (på svenska även kallat solbruk eller solsambruk).
Solpanelerna i solbruket placeras antingen högt ovanför marken så att jordbruksmaskiner kan passera under dem eller så byggs de i rader och möjliggör då att maskinerna kör mellan panelerna. Systemet skapar halvskugga för växter, vilket gynnar många grödor – inte minst i varmare länder med stor risk för torrperioder.
Större skördar, mindre vattenberoende och ökade intäkter
I den nya studien undersöktes elproduktion, livsmedelsproduktion och vattenbesparing från solbruk i Tanzania och Kenya. Resultaten visar att flera grödor till och med gav större skördar i solbruket eftersom panelerna skapade ett mer gynnsamt mikroklimat. För bönor och mangold var produktionen dubbelt så stor i solbruket jämfört med kontrollodlingar.
Solbruket genererade högre inkomster för jordbrukare samtidigt som energiräkningarna minskade. Den partiella skuggan från panelerna gjorde också att grödorna hade en större överlevnadsförmåga under varma perioder och behövde inte heller lika mycket vatten. Dessutom kunde regnvatten från panelerna samlas in för att minska bevattningsbehovet ytterligare.
– Föreställ dig en framtid där gårdarna drivs av ren energi och grödorna är mer motståndskraftiga mot klimatförändringarna. Solbruk kan göra denna vision till verklighet genom att erbjuda en hållbar lösning på svåra utmaningar som osäker livsmedelsförsörjning, vattenbrist och energifattigdom. Genom att skugga grödorna med solpaneler skapade vi ett mikroklimat som hjälpte vissa grödor att producera mer, men de kunde också bättre överleva värmeböljor och skuggan hjälpte till att spara vatten, vilket är avgörande i en region som är allvarligt hotad av klimatförändringar, säger Sue Hartley från University of Sheffield’s School of Biosciences, huvudförfattaren till studien.
Sist men inte minst skapade solpanelerna välbehövlig och tillförlitlig ren energi i ett område av världen som förväntas tredubbla sitt elbehov till 2040.
Det pågår även försök med solbruk i Sverige. I ett försök på vall kom forskare fram till att skörden bara minskade med tio procent på mark som även hade solpaneler. Det har även visats att det är effektivt att kombinera solcellsparker med ängar.
Läs mer om solcellsparker och ängar
- Kombinera solpaneler och jordbruk visar stor potential
- Forskare har utvecklat solpaneler som kan vattna växter i öknen
- Solcellsparker kan effektivt kombineras med äng
- Stora möjligheter att kombinera solcellsparker med ängar
- Solcellsparker kombineras med blomsterängar för pollinatörer
- Guide: Så anlägger du en äng
Källor: University of Sheffield och ScienceDirect