Uppdaterat: Vi har nu fått svar från Martin Jakobsson, Miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län. Martin skriver att företaget som fått tillstånd för sandtäkten vid Funäsdalen också fått villkor för hur täkten ska avslutas. Till täkttillstånden finns även en säkerhet knuten, som kan röra sig om ett antal hundra tusen kronor beroende på täktens storlek. Denna säkrar att täkten kan efterbehandlas enligt villkoren i beslutet.
Martin Jakobsson menar att backsvalorna häckat i upplagshögar som företaget vill sälja vidare och att dessa högar inte är en långsiktigt bra lösning eftersom de är lättpåverkade av erosion och att “det till slut samlas så mycket material under branten att boplatserna lätt plundras av räv och andra rovdjur”.
– Vi har inte godkänt efterbehandlingen som gjordes hösten 2013. Vi ska dit sommaren 2014 när all snö är borta för att se hur efterbehandlingen är utförd. Finns det täktbranter, liknande de som är i de gamla avslutade täkterna, så kan det tänkas vara möjligt för svalorna att häcka där, avslutar Martin Jakobsson.
Ursprunglig nyhet: Strax utanför Funäsdalen i Härjedalen fanns en välkänd häckning med backsvalor precis intill vägen mot Mittådalen. I förra veckan jämnades de rödlistade fåglarnas bon i en stor sandhög med marken.
– Det är oftattbart. Kan inte förstå varför Länsstyrelsen inte bryr sig mera om de här skyddade fåglarna, säger Bengt Warensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen, till Jämtlandsnytt.
Exakt varför detta hänt är ännu inte klart, men Naturskyddsföreningen Västra Härjedalen överväger att polisanmäla händelsen.
Källa: Jämtlandsnytt