Klimatförändringarna har lett till massblekning av korallerna i Stora barriärrevet. Under 2016 och 2017 kraschade antalet nya koraller med 89 procent. Enligt en ny studie är framtiden oviss för korallreven, som är barnkammare åt mängder av arter och utgör grunden för väldigt många människors föda.
Forskarna bakom den nya studien undersökte hur många nya koraller som producerats 2018 efter de massiva och historiska blekningarna under 2016 och 2017. Resultaten publicerades i Nature och visar inte enbart på en dramatiskt minskad tillväxt av koraller utan också en förändring i vilka korallarter som produceras. Det kommer leda till att korallreven tar längre tid på sig att återhämta sig från massblekningar och att de kommer bestå av andra arter när de förhoppningsvis byggs upp igen.
LÄS ÄVEN: • För första gången: Massblekning av Stora Barriärrevet två år i rad
Det brukar ta ungefär tio år för korallerna att återhämta sig från en massblekning, men om de skulle drabbas igen inom de närmaste åren är deras framtid oviss enligt rapportens huvudförfattare, korallforskaren Terry Hughes.
– Huvudbekymret är att det inte kommer bli en hållbar återhämtning eftersom de närmaste tio åren nästan garanterat kommer inkludera en eller två massblekningar, säger han till Guardian.
LÄS ÄVEN: • Ny stor studie: Världens korallrev beroende av minskade utsläpp
Skulle det ske måste korallreven börja återhämtningen igen och hoppas på att slippa en till massblekning inom de kommande tio åren. Men Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) har kommit fram till att den globala uppvärmningen gör att korallreven kommer drabbas av mer frekventa blekningar och att de är korallrevens största hot.
LÄS ÄVEN: • Stora Barriärrevet i Australien hotat av uppvärmt hav
Korallrev är några av världens mest värdefulla ekosystem med fler arter per kvadratmeter än någon annan marin miljö. De kan till och med rymma samma biologiska mångfald som regnskogar. Enligt vissa beräkningar är över 1 miljard människor beroende av mat som härstammar från korallreven. Deras ekosystemtjänster värderas till över 170 miljarder dollar om året. Dessutom skyddar de kuster från stormar och tsunamier.
Källor: The Guardian och Nature