Knölsvanar vindsurfar för att spara energi
Olle Terenius, forskare vid institutionen för ekologi vid SLU, har vid tre tillfällen observerat hur knölsvanar använt sina vingar som segel för att snabbt ta sig fram på vatten. Enligt honom är fenomenet tidigare okänt.
Det är i senaste numret av The Wilson Journal of Ornithology som Olle Terenius beskriver hur han vid tre tillfällen observerat hur knölsvanar “färdas i hög hastighet på vattnet i flera hundra meter med hjälp av vinden”. Dessa svanar har setts i Hjälstaviken utanför Uppsala, i Brunnsviken i Stockholm och i Krankesjön i Lund, vilket får Olle Terenius att tro att det är kan vara ett utbrett fenomen.
För svanarna är det ett energieffektivt sätt att röra sig snabbt över vattenytan i medvind och hastigheten ska kunna uppgå till “två svanlängder per sekund”. För en art som är så tung är det den bästa metoden att röra sig framåt när förutsättningarna är de rätta, vilket enligt Olle Terenius troligen är stark vind, men små vågor.
– Troligen är beteendet alltså ett sätt att spara energi, säger Olle Terenius. Ifall de hade simmat i samma hastighet, hade det motsvarat ett intensivt träningspass, ungefär samma ansträngning som för en människa som spelar squash.
Hur vet du att de vindsurfar och inte helt enkelt simmar snabbt?
– I princip kan man inte vara helt säker, men om man ser hur de rör sig så tyder det inte på att de simmar så snabbt. Dessutom är det oerhört energikrävande för dem och fåglar paddlar helt enkelt inte så här fort.
Experter som är kunniga på knölsvanar och som granskat artikeln ska ha varit ovetande om att knölsvanar använder den här metoden för att transportera sig. Nu hoppas Olle Terenius att det ska bli en ögonöppnare som får fler att hålla utkik efter beteendet i det vilda.
– Jag tror att anledningen till att detta inte finns omnämnt i litteraturen är att ornitologer som är ute i fält endast snabbt noterar att de ser en knölsvan och prickar av den på listan, medan den allmänhet som har observerat vindsurfande svanar tänker att detta redan är ett välkänt fenomen, säger Olle Terenius.
När Olle Terenius berättat om sina observationer för fågelskådare har han fått höra om andra som kan ha sett fenomenet. Bland annat ska en hel flock knölsvanar ha observerats vindsurfa tillsammans i ytterskärgården i Stockholm.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=BcSQ4G6hlog”]
• Klicka här om du inte ser filmen här ovan.
Källa: SLU