Klimatförändringar orsak till älgkalvars död på Öland
Uppdaterat 2014-10-09:
Precis som i fjol ställs älgjakten in på Öland eftersom situationen för älgarna är fortsatt dålig.
– Det är en fullständig katastrof, om 15-20 år är de nog helt borta, säger Börje Andersson, ordförande för Borgholms älgskötselområde till Expressen.
Det är ännu oklart varför älgkalvarna på Öland dör i så hög utsträckning, men klimatförändringar nämns fortfarande som en trolig förklaring.
Tidigare nyhet 2013-10-11:
Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) samarbetar med forskare på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att undersöka varför så många älgkalvar dör på Öland. 20 älgkor försågs med gps-sändare och 12 av dem födde under våren 20 kalvar. 15 av dessa (75 procent) är bekräftat döda medan det bara är säkert att tre av dem lever.
På SVA har man kommit fram till att kalvarna dött eftersom älgkorna producerar för lite mjölk eller ingen mjölk alls. Troligen är det klimatförändringar som ligger bakom förändringen.
– Det som hänt här i södra Sverige är att klimatet har förändrats och om inte älgarna är tillräckligt snabba att anpassa sig så finns risk för att de missar det viktiga foderfönstret när det är hög kvalitet på födan i samband med kalvningen. Det skulle kunna förklara varför de här korna är dåliga på att ge sina kalvar di. Älgkalvarna växer ungefär med ett till två kilo per dag och om då inte födan är tillräckligt bra så har korna svårt för att tillgodose både kalvarnas och sina egna behov under den här perioden, säger Göran Ericsson viltforskare på SLU, som är huvudansvarig för projektet.
Även om det ser grönt ut i naturen så har växterna hunnit förvedats när kalvarna föds och innehåller då inte lika mycket näring.
– Historiska data pekar på att älgarna är ganska tröga att anpassa sig till ett förändrat klimat, men i och med att de är långlivade kan de vara kvar ganska länge på en plats som är mindre gynnsam, säger Göran Ericsson.
Källa: SR Vetenskap och Miljö