Klimatförändringar har fått fågellivet i Mojaveöknen att kollapsa
I Mojaveöknen i Kalifornien har fågellivet kollapsat de senaste 100 åren och det ser ut att bero på klimatförändringar som gjort området torrare och varmare, enligt en ny studie från University of California i Berkeley.
Studien har pågått i tre år och har jämfört fågellivet på 61 platser i den enorma Mojaveöknen, med hur det var i samma område för 100 år sedan. De kom fram till att kontrollplatserna i snitt hade 43 procent färre arter idag jämfört med i 1900-talets början och att en tredjedel av de som är kvar har minskat i antal.
Sämst har det gått för rovfåglar som präriefalk, sparvfalk, amerikansk sparvhök och kalkongam, medan ökenspecialister och arter som kan äta lite allt möjligt klarat sig något bättre.
LÄS ÄVEN: • Termiter kan stoppa spridningen av öknar
Det har varit torrare och varmare i Mojaveöknen på grund av klimatförändringar och med tanke på att öknens fåglar redan innan levde på gränsen av sin förmåga anser forskarna att det är den troligaste anledningen till att fågellivet kollapsat. Mer specifikt kan uttorkning vara en stor anledning eftersom fåglar i närheten av de få vattenhål som finns klarat sig betydligt bättre än genomsnittet.
Att fåglarna försvinner från öknen leder i sin tur till att det sprids färre frön från växter och att pollineringen i området minskar. Dessutom drabbas olika arter som lever av fåglar.
– Det här är en varning från vår nations guldkorn om att klimatförändringarna redan har en skadlig inverkan på våra största nationalparker och vildmarksområden och att vi måste minska vårt beroende av fossila bränslen genom ett smart användande av grön energi, säger Steven Beissinger, en av forskarna bakom studien.
För att underlätta för fåglarna i Mojaveöknen föreslår forskarna att det inrättas någon form av vattenreservoarer och att det inte pumpas upp lika mycket av grundvattnet under vårfloden.