Mark- och miljödomstolen ger klartecken åt en över 20 kilometer lång skyddsvall runt Falsterbonäset. Beslutet väntas bli vägledande för kustkommuner som måste förbereda sig för havsnivåhöjningar och extremväder i spåren av klimatkrisen.
– Det är en stor och viktig dag för Vellinge kommun. Jag vill säga att det här är en avgörande framtidsfråga för Vellinge kommun. Två tredjedelar av kommunens invånare bor i de här områdena, och ska man bo här så ska man naturligtvis känna en framtidsplanering, säger Carina Wutzler, moderat kommunstyrelseordförande i Vellinge, till Ekot.
Ungefär 20 000 människor bor i området och enligt SVT är många negativa till skyddsvallen, bland annat eftersom den kommer förstöra utsikten och att de 1,5-3 meter höga vallarna kommer ligger tätt inpå fastigheten. Boende i området har föreslagit en yttre mur, men det har länsstyrelsen sagt nej till eftersom det skulle gå rakt igenom känsliga naturreservat.
I Skåne går havsnivåhöjningarna snabbare än landhöjningen och i samband med extremväder kan Falsterbonäset när som helst drabbas av en enorm våg som kan översvämma stora delar av näset.
Mark- och miljödomstolens beslut väntas bli vägledande för hur andra kustkommuner i landet måste rusta sig för att möta klimatkrisens havsnivåhöjningar och extremväder.