Kivier drabbas av torka och hög värme i Nya Zeeland
Även Nya Zeeland har drabbats av torka och hög värme de senaste åren. Det utgör ett hot mot landets kivier.
Det föll rekordlite nederbörd i delar av Nya Zeeland 2019 och det var också det fjärde varmaste året som uppmätts. Vissa regioner har infört restriktioner i vattenanvändningen.
Torkan och värmen har nu börjat drabba landets marklevande kivifåglar, vars tjocka fjäderdräkt gör att de har svårt att hantera värmen. Enbart på fågelrehabiliteringen i Whangarei har det hittats fem illa åtgångna kivier, varav två inte gick att rädda.
Förutom att de blir uttorkade och överhettade löper kivierna en större risk att bli tagna av rovdjur eftersom fåglarna tvingas söka sig till nya platser för att hitta vatten. Något som de inte brukar behöva göra.
Införda rovdjur ett stort problem
I dagsläget återstår det bara 68 000 kivier i Nya Zeeland och de minskar med ungefär 2 procent per år. För 100 år sedan fanns det flera miljoner kivier, men de har drabbats hårt av de rovdjur som förts in till landet.
Mårddjur togs till öarna för att bekämpa de harar som européerna haft med sig och som sedan dess exploderat i antal. Men vesslorna och hermelinerna upptäckte att det var mycket lättare att fånga fåglar som inte kan flyga (exempelvis kivier) än att jaga harar. Därför har Nya Zeeland nu både många harar och mårddjur.
Råttor följde med människornas skepp och pungrävar togs till landet för att skapa förutsättningar för en pälsmarknad. De släpptes ut i naturen och jagades för att förse befolkningen med päls. Istället ökade de så kraftigt i antal att det nu beräknas finnas 70 miljoner pungrävar i landet och de utgör ett stort hot mot de inhemska fåglarna och växterna.
Nya Zeeland lanserade 2016 en plan om att vara fritt från rovdjur år 2050.
Läs även:
• Ny rapport: Världens kivier kan räddas
• Framgångsrika naturvårdsåtgärder för Nya Zeelands kivier
Källor: 1 News och The Guardian