14 600 kvadratkilometer – större än Hälsingland – så stor är Kinas nya nationalpark på gränsen mot Ryssland och Nordkorea. I området lever de hotade arterna amurleopard och sibirisk tiger.
Planen är att nationalparken ska vara klar innan 2020 och för de stora kattdjuren är det relativt bråttom. Det beräknas bara finnas ungefär 540 sibiriska tigrar kvar i världen, varav 80 procent lever i reservat. För amurleoparden är läget är ännu mer akut. Det finns bara ungefär 60 individer kvar enligt WWF.
Sedan april 2015 är det förbjudet att avverka skog i nordöstra Kina och naturvårdsåtgärder har lett till att området som nu ska bli nationalpark är hem till en sakta ökande population av siberiska tigrar och amurleoparder. Problemet för arterna har tidigare varit att de haft för små fredade livsmiljöer. Något som den nya stora nationalparken förhoppningsvis kan lösa.
Tidigare har Kinas skyddade områden bestått av en blandning av reservat, parker och delvis skyddade skogar. Men 2013 började de bygga nationalparker i amerikansk stil för att skydda flera olika arter, så som jättepandan, tibetansk antilop (chiru) och asiatisk elefant. Nationalparken för jättepandor i Sichuan-provinsen är på hela 27 000 kvadratkilometer.
2016 inleddes dessutom arbetet med den första nationalparken i Sanjiangyuan-området för att skydda floderna Yangtze, Gula floden och Mekongs ursprung.
Källor: Xinhuanet och IFLScience