Gå till innehållet

Kejsarpingvin hittad tusentals kilometer från sin hemmiljö

En undernärd kejsarpingvin hittades nyligen på en sandstrand i Australien där den nu får vård. Den hotade arten hör till de fågelarter som drabbas tydligast av klimatkrisen.

Surfare på en strand i staden Denmark i västra Australien fick en chock när den meter-höga pingvinen kom gåendes upp ur vattnet. Inte så konstigt, det var första besöket någonsin av en kejsarpingvin i landet, flera tusen kilometer från sitt hem i Antarktis.

Fågeln, som döpts till Gus, var kraftigt undernärd och får nu vård på ett rehabiliteringscenter. Myndigheterna utreder möjligheterna att hjälpa fågeln att hitta hem till Antarktis igen.

Från is och minusgrader till sand och 20-gradig värme

Kejsarpingvinen är van att leva sitt liv i minusgrader i stort sett året om, så en sandstrand och 20-gradig värme måste varit chockerande för Gus. En del av hans behandling är att kylas ner med kallvatten.

Kejsarpingvinerna är en av de arter som tydligt drabbas av klimatkrisen. Den listas som “nära hotad” av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) som beräknar att 80 procent av alla kejsarpingviner kommer försvinna till slutet av århundradet med nuvarande koldioxidutsläppsnivåer. De senaste åren har dock situationen förvärrats kraftigt. I västra Antarktis överlevde inte en enda av kejsarpingvinernas ungar på grund av en enorm minskning av istäcket. I en ny studie spås nu över 90 procent av kejsarpingvinernas kolonier vara mer eller mindre “utdöda” till år 2100.

Källor: CNN och Phys

Mer att läsa