Katastrofår för Östersjöns laxar – krav på fiskestopp
Två år i rad har det räknats in katastrofalt lite laxar i våra laxälvar. Det visar en rapport som Stiftelsen för Östersjölaxen tagit fram.
Rapporten som Stiftelsen för Östersjölaxen sammanställt, har tagits fram på uppdrag av SLU. Dessvärre är årets resultat minst lika dåligt som fjolåret, vilket Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen, anser innebär “ännu ett katastrofår för Östersjölaxen”.
– Vi har några älvar där det har vandrat upp mer fisk än under säsongen 2023 men det beror till stor del på kraftverk som stått still och att det under 2024 varit rätt bra med vatten i våra älvar vilket har underlättat för fisk att vandra upp. Sammantaget däremot så är detta ett ännu mörkare år än säsongen 2023, säger Thomas Johansson.
En bråkdel av tidigare år
I de 24 undersökta älvarna och åarna, exempelvis Emån, Mörrumsån, Piteälven, Vindelälven och Kalixälven, fångades det 2023 och 2024 ungefär 1 600 laxar. Det kan jämföras med åren 2020-2022 då det fångades över 11 000 laxar om året.
All statistik är inte färdiginsamlad, men uppgifter tyder även på att det är ont om unga laxar och att det inte kläcktes så många under våren 2024. Thomas Johansson är övertygad om att huvudanledningen finns ute i Östersjön; de industriella trålarna.
– Vi har kunnat läsa mängder av rapporter de senaste åren om minskad tillgång på Östersjöns motor, sill och strömming. Hög dödlighet bland de smolt som vandrat ut i Östersjön för att växa till sig och vi har kunnat läsa om hur det småskaliga yrkesfisket efter sill och strömming närmast har kollapsat till följd av den rovdrift som de stora industritrålarna bedriver. Nu är det andra året med kraftigt vikande siffror och det är vår övertygelse att den huvudsakliga orsaken till detta är att maten i havet är slut och att laxungarna i större utsträckning fångas i trålarna. Det är ont om sill/strömming och skarpsill så nu finns det inte mat till lax, öring och andra predatorer.
Drabbar lokalsamhällen – fiskestopp krävs
Det försämrade läget för laxarna får också konsekvenser för lokalsamhällena. Vissa älvar har tappat 20-25 procent av sin fiskekortsförsäljning och flera miljoner i intäkter.
För att lösa situationen vill Stiftelsen för Östersjölaxen se ett fiskestopp på sill och strömming i minst fem års tid.
Läs mer om lax
- Krav på femårigt fiskestopp efter två år i rad med “katastrofsiffror”
- Finland kringgår förbud – fiskar mängder av Östersjölax i “forskningssyfte”
- Kris för laxen i Sverige – industriellt fiske största hotet
- Gruvindustrin vill åt framtida laxfloder
- Norska laxodlingar hotar även svenska vildlaxar
- Brist på genetisk variation hos laxar efter odling och utsättning
Källor: Stiftelsen för Östersjölaxen och SVT