Gå till innehållet

“Katastrofala” nya kvoter för sill i Öster­sjön

EU:s ministerråd beslutade idag att fördubbla de tillåtna fiskekvoterna för sill och strömming i centrala Östersjön. Beslutet kallas för en katastrof för hela Östersjön av landets naturföreningar.

Naturskyddsföreningen anser att de nya, fördubbla kvoterna är en “katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön”.

– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Sveriges regering pekas ut

WWF pekar ut Sveriges regering för det här misslyckandet för Östersjöns hälsa:

– Det här är ett misslyckande från Sverige sida. Vi hade hoppats att regeringen kämpat hårdare för de kustlevande strömmingsfiskarna i Sverige, och därmed hålla kvoterna nere. Sverige borde haft en starkare ryggrad i förhandlingarna, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

För att sätta kvoterna i ett sammanhang har flera forskare rekommenderat att fisket istället skulle minska kraftigt. Internationella Havsforskningsrådet (ICES) anser att fisket hade behövts minska i minst 10-15 år för att bestånden ska kunna återhämta sig. Istället blev det alltså en fördubbling av kvoterna.
– Vi har ju sett hur det gått för Östersjöns torsk. Ska vi nu hantera strömmingen på samma sätt. Beslutet visar att man inte tagit hänsyn till vare sig kustfisket eller enskilda genetiska strömmingsbestånd. Nu riskerar man att utarma, eller till och med fiska slut på, vissa bestånd, säger Inger Näslund.

Sista chansen: Flyttade trålgränser

WWF kräver nu att regeringen och Havs- och vattenmyndigheten snabbt flyttar ut trålgränsen som man lovat.

– Det kan vara den sista chansen för att rädda flera av bestånden just nu, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert vid Världsnaturfonden WWF..

Strömming fiskad i egentliga Östersjön och i Bottniska viken har sedan 2023 rött ljus i WWF Fiskguiden. Det innebär att WWF avråder från att köpa och äta strömming och sill från de här havsområdena.

Landets 14 nordligaste kommuner är djupt frustrerade

Även Norrbottens Kommuner, en intresseorganisation som företräder landets 14 nordligaste kommuner, uttrycker besvikelse över att “landsbygdsminister Peter Kullgren under ministermötet den 21-22 oktober valde att stödja ökade kvoter för strömmingsfisket i stället för att stoppa den storskaliga industritrålningen”.

– Det är djupt frustrerande att landsbygdsministern inte tog ställning för att stoppa den storskaliga industritrålningen som orsakar en katastrof för strömmingsbestånden i Östersjön. Peter Kullgren försöker än en gång att undvika ansvar genom att skylla på EU, medan han själv verkar för högre kvoter. Detta är ett svagt agerande som förstör trovärdigheten för en svensk minister med ansvar för landsbygden, säger Claes Nordmark, kommunalråd Boden (S) och ordförande Norrbottens Kommuner.

Källor: WWF, Norrbottens Kommuner och Naturskyddsföreningen

Mer att läsa