Katastrofala bränder i världens största tropiska våtmark
Det senaste året har det stora våtmarksområdet Pantanal i Sydamerika drabbats av enorma bränder. Sammanlagt har ungefär 12 000 kvadratkilometer brunnit och nu har mängder av nya bränder blossat upp. Allt tyder på att de startats av människor som vill åt marken.
Pantanal är världens största tropiska våtmarksområde och det rymmer många hotade arter och en rik biologisk mångfald. Det ligger till stora delar i Brasilien och sträcker sig även in i Bolivia och Paraguay. Brasilien har det senaste året drabbats av rekordmånga bränder. Jämfört med rekordåret 2019 har det i år startats mer än dubbelt så många bränder i den brasilianska delen av Pantanal.
Normalt sett startar eldsvådor i naturen av blixtnedslag, men eftersom det inte finns några tecken på åskoväder i området så dras slutsatsen att det är människor som startat bränderna. Ofta för att snabbt och billigt skapa mark som kan uppodlas.
Myndigheterna har utfärdat eldningsförbud, men det verkar som att bränderna fortsatt även efter förbudet. Enbart mellan 27 juli och 3 augusti upptäckte NASAs satelliter över 20 000 bränder i den brasilianska delen av Pantanal. Eftersom området är svårtillgängligt är bränderna svårsläckta.
Situationen förvärras av att området drabbats av den värsta torkan på 47 år. Även under den normala regnsäsongen i januari och februari kunde bränderna fortsätta att sprida sig.
Vinicius Silgueiro, koordinator för Instituto Centro de Vida (ICV), en organisation som jobbar med hållbart jordbruk och skogsbruk, berättar för Mongabay att läget är katastrofalt och att bränderna kan ses som en attack mot skyddade områden. Nationalparker har drabbats extra hårt av startade bränder.
De kraftiga bränderna har orsakat så stora rökmoln att många människor blir skadade av att inandas röken. Detta i ett av de länder som drabbats värst av covid-19-pandemin. I dagsläget har Brasilien ungefär 100 000 dödsfall och 3 miljoner bekräftat insjuknade.
Världen drabbas av allt fler skogsbränder. Bara det senaste året har det rasat svåra bränder i Arktis, Chile, Australien, Amazonas och Ryssland.
Läs även:
Källa: Mongabay