Gå till innehållet

Känn igen blommorna i medborgar­forskningen Försommar­kollen

Återigen är det dags att rapportera in hur långt sommaren kommit runt om i landet. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Svenska Botaniska Föreningen arrangerar återigen Försommarkollen och alla kan hjälpa till för att få bättre koll på hur klimatförändringarna påverkat blomningen.

Försommarkollen pågår 5–6 juni. Under dessa dagar vill SLU och Svenska Botaniska Föreningen få in rapporter om hur långt blomningen hos liten blåklocka, liljekonvalj, prästkrage, hägg, rönn och syrén kommit på olika platser i landet.

– I Försommarkollen spanar vi in försommarens mest välbekanta blommor och med allmänhetens hjälp kan vi göra vetenskap av “mellan hägg och syrén”. Vi har också med Sveriges nationalblomma, liten blåklocka, som blommar så sent att den kan ge en bra indikation om klimatförändringen gör att den numera blommar redan på Nationaldagen, åtminstone i några delar av landet, fortsätter han, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

De insamlade rapporterna kan sedan jämföras med observationer som gjordes för 150 år sedan.

– Tillsammans med de historiska observationerna och de från Vårkollen kan vi göra flera, spännande analyser, t.ex. hur perioden mellan häggens och syrénens blomning har förändrats över tid, säger Ola Langvall från SLU, som är samordnare för Svenska fenologinätverket.

2024 var våren relativt sen, vilket även verkar ha drabbat landets humledrottningar, men frågan är om blomningen nu hunnit ikapp?

• Rapportera dina fynd på försommarkollen.se

Se hur växterna ser ut:

Syren.

Syren.

Liten blåklocka.

Liten blåklocka.

Prästkrage.

Liljekonvalj.

Rönnens blommor.

/

Källa: Svenska Botaniska Föreningen

Mer att läsa