Gå till innehållet

Kan radioaktivitet rädda noshörningar från tjuvjakt?

Ett nytt samarbete mellan olika universitet vill testa om radioaktiva atomer kan avskräcka tjuvskyttar.

Samarbetet mellan Texas A&M University, University of Witwatersrand, Colorado State University och flera andra organisationer har utmynnat i Rhisotope Project. En sydafrikansk organisation vars idé är att en radioaktiv atom sätts in i noshörningars horn. Atomen ska vara tillräckligt svag för att inte skada noshörningarna, men tillräckligt stark för att kunna upptäckas i tullen och för att kunna identifieras vid beslag.

Projektet har pågått sedan 2022, men idén kläcktes två år tidigare. Nyligen testades metoden på 20 noshörningar som nu bevakas noga för att se att de inte kommer till minsta skada av den radioaktiva atomen.

– Ett noshörningshorn är den mest värdefulla varan på den svarta marknaden. Om vi kan eliminera det från marknaden kommer det förhoppningsvis att ha en betydande inverkan på brottsligheten. En noshörning som tjuvjagas i Sydafrika påverkar varje enskild medborgare, oavsett var i världen man befinner sig, på grund av vad den representerar på den svarta marknaden, säger Jessica Babich, chef för Rhisotope Project.

Projektets tanke är att kommersialisera metod så småningom, men även att jobba med att förbättra situationen för lokalbefolkningen så att de blir ännu mer måna om noshörningarna.

Källor: Texas A&M och Rhisotope Project

Mer att läsa